Klimathotet påverkar i princip alla delar av samhället och världen och är ett prioriterat område i SVT Nyheters rapportering. Dagens klimatomställning är lika omvälvande som industrialiseringen en gång var.
Gammal teknik ska ut, och ny teknik ska in. Det pågår en kapplöpning om framtidens bästa fossilfria energikällor, allt för att lyckas med den stora elektrifieringen av industri och transporter.
Men vad ska driva flygplanen? Är eldrift av bilar den bästa tekniken? Hur ska vind och sol omvandlas till pålitlig elkraft? Är nationella kraftnät framtiden? Eller kommer det se ut på något helt annat sätt?
Letar efter lösningar som väntas göra skillnad
SVT Nyheter inleder idag serien ”Klimatlösningarna” där klimatkorrespondent Erika Bjerström och techkorrespondent Alexander Norén letar efter de nya lösningarna, de som på riktigt väntas göra skillnad och bli biljetten till den fossilfria eran.
Vi får möta de optimistiska entreprenörerna, de som menar att vi kommer att överraskas av kraftfulla tekniksprång. Genom att visa på hur individer och företag jobbar engagerat och kreativt för att hitta möjligheter i vardagen och för hela industrier att ställa om, hoppas vi på SVT Nyheter bidra till att visa att det kan finnas realistiska alternativ.
Bakgrunden är den oroande klimatkrisen. Globalt fortsätter utsläppen att öka. Enligt forskarna måste utsläppen halveras till 2030 och vi måste nå det som kallas nettonoll år 2050 för att hålla den globala uppvärmningen under två grader, vilket är det mål som världens ledare satt. Det är en enorm utmaning.
Högt prioriterat bevakningsområde
Men vid sidan av att redovisa riskerna med klimatförändringarna, så behövs även lösningsorienterad journalistik som visar på möjligheterna att minska utsläppen. Det är därför vi nu startar satsningen ”Klimatlösningarna”.
Miljö och klimat är ett av de fem viktigaste ämnena när SOM-institutet och Novus undersöker hur svenskarna rangordnar de stora samhällsfrågorna.
För SVT Nyheter är klimatfrågan ett högt prioriterat bevakningsområde som engagerar våra tittare och läsare. Våra reportrar och korrespondenter levererar löpande nyheter, egna granskningar och reportage från hela världen. I vårt nyhetsbrev, som nu har 23 000 prenumeranter, samlar vi SVT:s bevakning av klimatet.
Prenumerera här: Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.