Efter att Universitets- och högskolerådet ändrat omräkningen av utländska gymnasiebetyg förlorar Loulia Sheet nästan 2,5 poäng i sitt meritvärde och landar på 16,5. De nya reglerna gäller för höstterminen 2019 och då kommer det vara svårare för henne att komma in på en utbildning.
– Jag var så nära att kunna söka till högskolan och läsa det jag alltid har önskat; dietist. Jag har läst 15 kurser men nu känns det som att jag kastat bort åren i Sverige. Det känns hopplöst, säger hon.
”Många är oroliga och upprörda”
Loulia Sheets har gymnasiebetyg från Syrien och är utbildad energiingenjör i Aleppo. Hon kom till Sverige för tre år sedan och har utbildat sig till barnskötare och läst kurser på gymnasienivå för att höja sitt meritvärde. Hon har sökt dietistutbildningen till vårterminen men tror inte att hon kommer att hinna komplettera sina betyg.
– Jag behöver engelska 6 men hinner inte läsa kursen på fyra veckor samtidigt som jag jobbar heltid. Om jag inte hinner komplettera mina betyg innan den 3 december måste jag söka någonting helt annat eller så kommer jag inte in på högskolan, säger Loulia Sheet.
Hon önskar att hon och andra studenter som drabbas av förändringen hade fått mer tid på sig.
– Jag känner så många som blivit oroliga och upprörda. Jag vill uppnå mina drömmar men vet inte vad jag ska göra nu.
Det här är meritvärde
När du söker en utbildning vid en högskola eller ett universitet konkurrerar du om en plats med ditt meritvärde. Ditt meritvärde är ditt jämförelsetal plus eventuella meritpoäng. Meritvärdet kan bli olika beroende på behörighetskraven på de utbildningar du söker.
Meritpoäng är extra poäng som du kan få om du har läst vissa specifika kurser på gymnasiet, till exempel moderna språk och matematik.
Källa: Studera.nu