Luftforskaren: Högljudda miljöer kan vara riskmiljö

Uppdaterad
Publicerad

Stillsam vinbar eller stökigt karaokeställe. Ditt val av pub kan faktiskt ha betydelse för hur mycket coronasmitta du utsätter dig för.

Enligt Malin Alsved, forskare vid Lunds universitet, kan det vara större risk att smittas av viruset i högljudda miljöer.

Är covid-19 en droppsmitta eller ett luftburet virus? Frågan splittrar forskare.

Hos Folkhälsomyndigheten räknas viruset som en droppsmitta, men annan forskning visar att viruset faktiskt kan färdas längre sträckor.

Coronapandemin

Högljudda barer kan vara riskmiljö

Malin Alsved är forskare inom aerosolteknologi på Lunds universitet och har tittat på hur viruset rör sig i luften. Hon är en av forskarna bakom den uppmärksammade ”sångstudien”, som visade att högljudd sång faktiskt kan öka smittspridningen av covid-19.

Enligt hennes forskning kan smittan faktiskt röra sig i luften, via små droppar.

– Vi vet att partiklar framförallt sprids på korta avstånd, men att det kan spridas på långa avstånd om man är i en stängd miljö med dålig ventilation till exempel, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Högljudd miljö, torr luft och många personer som vistas lång tid på samma plats kan vara andra faktorer som kan göra att smittan sprids i luften.

– Om det är mycket prat och sång kan det bidra. Högljudda miljöer, som en bar eller platser där man sjunger kan man kalla riskmiljöer, säger hon.

Munskydd kan ha effekt

Att smittan är luftburen brukar vara argument för att man ska bära ansiktsmask. När man vistas i trånga miljöer i exempelvis kollektivtrafiken kan ett munskydd ha effekt, säger Malin Alsved.

– Munskydd är bra för att vi inte vet vilka som är smittade. Om man har munskydd hindrar man både droppar och aerosol från att spridas. Man minskar helt enkelt hur många smittade partiklar som finns i luften.

Viktigast är dock fortfarande att hålla avstånd.

– Det är effektivt för både dropp- och luftburen smitta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet