Männen bakom Trustorhärvan

Uppdaterad
Publicerad

Trustorhärvan, som är ett de största ekonomiska brotten i Sveriges historia tog sin början den 20 maj 1997. Då köpte den i Sverige okände engelsmannen Jonathan Guinness, lord Moyne, röstmajoriteten i investmentbolaget Trustor.

Den brittiske adelsmannen lord Moyne, som tillhör den välkända bryggarfamiljen Guinness gjorde då entré på den svenska finansmarknaden. Efter köpet av Trustor kontrollerade lord Moyne 50.8 procent av rösterna i företaget.

Att köpet av Trustor var en bluff avslöjades av journalisten Gunnar Lindstedt ett drygt halvår senare.

Det avslöjades då att Trustor varit utsatt för ett bedrägeriförsök. 620 miljoner kronor ur företagets kassa hade förts över till ett konto i London. Köpet av aktierna kom från pengar som plundrades ur företagets kassa.

Hjärnan bakom finanskuppen, Joachim Posener höll sig hela tiden i bakgrunden.

I november 1997 kom 135 miljoner kronor av Trustors pengar tillbaka. Därefter har 407 miljoner kommit tillbaka genom förlikningar och andra uppgörelser med de inblandade och banker i England och Luxemburg.

Några av männen bakom härvan

Joachim Posener: Pekas ut som hjärnan bakom Trustorhärvan. 1994 dömdes han till sex års fängelse för andra grova ekobrott efter att ha tömt tre bolag i Danmark på en halv miljard kronor. Han frigavs 1997, enligt flera källor ska Posener ha planerat Trustorhärvan under sin tid i fängelset. Han har uppträtt under flera täcknamn, däribland Joe Falk.

Posener försvann i samband med Trustorskandalen. Sedan dess har han befunnit sig på flykt.

Thomas Jisander: Uppvuxen i Göteborg och kusin med Joachim Posener. I juni 2001 dömdes han av Stockholms Tingsrätt till fem års fängelse och näringsförbud i åtta år. Han friades efter ett år helt av en oenig hovrätt. 2004 åtalades han åter misstänkt för förskingring i samband med Trustor-härvan. Efter många turer dömdes han 2009 till 1,5 års fängelse för förskingring. Jisander är den enda som blivit dömd för sin medverkan i Trustor-köpet.

Lord Moyne: Heter egentligen Jonathan Guinness och fungerade som målvakt i Trustorhärvan. Guinness som tillhör en adlig släkt friades från samtliga brottsmisstankar. I artiklar i Svenska Dagbladet avslöjades att Guinness inte hade råd att köpa Trustor utan att det var hans rådgivare Peter Mattson som hela tiden fanns i bakgrunden. Tillsattes som styrelseordförande för Trustor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.