Svenska FN-medarbetaren Zaida Catanlán mördades i mars 2017. Foto: SVt/Privat

Människorättsorganisation: Catalán-rättegången en skenrättegång

Uppdaterad
Publicerad

Human rights watch riktar skarp kritik mot den fyra år långa rättegången som utrett mordet på svenska FN-medarbetare Zaida Catalán. De menar att FN, USA och Sverige snarast bör starta en internationell utredning – som ska visa på inblandning från kongolesiska tjänstemän:

– FN:s tidigare misslyckande, tillsammans med USA och Sverige, att utreda Cataláns och Sharps dödsfall var ett cyniskt svek, säger människorättsorganisationens utredare Thomas Fessy i ett pressmeddelande.

I slutet av januari dömdes 49 personer för inblandning i mordet på svenska Zaida Catalán och hennes FN-kollegor. Flera till dödsstraff. Domen kom efter fyra års utredning och det riktas redan kritik emot utredningen.

– Under den fyra år långa rättegången undersökte åklagaren aldrig vem som planerade och beordrade dödandet av FN-experterna. FN, USA och Sverige bör erkänna Kongos misslyckande med att utreda detta brott på ett adekvat sätt och snarast leda en ny och trovärdig internationell utredning om statens ansvar för morden, säger Thomas Fessy.

”Skenrättegång”

Nu vill människorättsorganisationen se en ny process om mordet. De skriver i pressmeddelandet att FN tillsammans med USA och Sverige bör utreda hur stor inblandning tjänstemän i Kongo hade i mordet.

Man anklagar Kongo för att både försenat rättegången och att man undanhållit bevis som varit av vikt för utredningen. Man kallar rättegången för en ”skenrättegång”.

Organisationen vill att FN:s generalsekreterare bör inleda en internationell utredning om mordet.

Human rights watch skriver också att man motsätter sig de domar som inneburit dödsstraff ”under alla omständigheter på grund av dess inneboende grymhet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.