Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Andreas Johansson Heinö, statsvetare knuten till tankesmedjan Timbro. Foto: Adam Ihse/TT och Anders Wiklund/TT

”De politiska besluten blev avgörande för opinionens förändring”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt SCB:s prognos för i år är numera en femtedel av de som är folkbokförda i Sverige födda i ett annat land.​ Syrien har blivit det näst vanligaste landet att vara född i och de senaste åren har opinionen kring flyktingmottagandet gått i en mer restriktiv riktning. Vi har pratat med två statsvetare.

Att Sverige blivit ett land där människor kommer från många olika håll får konsekvenser, menar Andreas Johansson Heinö, statsvetare knuten till tankesmedjan Timbro.

​- Nu har Sverige blivit ett av de länder i världen som har högst andel människor födda utanför landet. Det har konsekvenser, inte själva invandrarskapet i sig, men snarare det faktum att det är en så heterogen grupp som har kommit hit. Från så många olika länder, olika språk, med olika religiositet och etnicitet. Det vet vi från forskningen att det har negativa effekter på tillit mellan människor, man litar mindre på människor som tillhör en annan grupp. Det går att komma förbi det där, men till en början så är det en utmaning, säger han.

Sverige möts: Invandring

Syrien näst vanligaste landet att vara född i efter Sverige

Platserna människor kommer ifrån har också förändrats. Fram till 80-talet var de flesta som kom till Sverige arbetskraftsinvandrare och länge var Finlandsfödda den största invandrargruppen. Men 2016 gick Syrien om och i år blev också de födda i Irak fler.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: Adam Ihse/TT

– Att Syrien nu gått om Finland är ett tecken på att flyktinginvandringen slutligen har blivit den stora invandringen. Så det är en fullbordan av ett skifte i svensk invandringspolitik, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

​Opinionen har blivit mer restriktiv

Opinionen blev länge gradvis mer och mer positiv till flyktingmottagande. Men efter flyktingkrisen 2015 så blev svenska folket mer negativa igen.​

– Det var de politiska besluten som blev avgörande för opinionens förändring i en mer restriktiv riktning. När politikerna sa att: ”Det här går inte. Vi klarar inte av att ta hand om de människor som kommer, vi har inte ett system som kan svälja den här situationen”, då reagerade också opinionen, säger Marie Demker, som forskat länge på just flyktingopinionen.

Andreas Johansson Heinö håller delvis med.

– Tidigare var bilden väldigt positiv, man ville göra positiva berättelser, det förstärkte en opinion av att det här nog fungerar ganska väl. Nu ser vi en omvänd tendens: Att man lyfter fram det negativa, som inte är påhittat, men som ju är en del av verkligheten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Invandring

Mer i ämnet