Foto: SVT / Peter Ström

Mikaels semesterresa blev en mardröm

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Engzell hade varit på semester utomlands någon månad innan han skulle ta ett prov på sin prostata. Det var ett enkelt rutinprov, men Mikael blev dödssjuk. Orsaken visade sig vara resistenta bakterier som han, utan att veta om det, fått med sig hem från Thailand.

Idag sitter Mikael upp i sjukhussängen i ett isoleringsrum på sjukhuset i Malmö. Men han är svårt medtagen.

– Idag är första gången jag kan andas ordentligt sedan jag lades in, säger han anfådd och med slangar med syrgas i näsan.

Resistenta bakterier

Det hela började i Thailand i mars i år. Mikael och hans hustru var på semester och njöt av det vackra vädret och den goda maten. Men plötsligt blev Mikael sjuk, mycket sjuk. Han fick våldsam diarré och kunde inte få i sig något, inte ens vatten, på flera dagar.

– Till slut fick jag ta mig till en läkare i Thailand och där lade de in mig, gav mig dropp och antibiotika. Efter ett tag blev jag bättre och sedan kunde vi åka hem till Sverige igen.

Blev dödssjuk hemma

Någon månad senare hemma i Sverige var det dags för en planerad biopsi, ett prov på Mikaels prostata.

– Provet gick bra. Jag åkte hem och mådde fint på kvällen. Jag mådde bra dagen efter och nästa dag också. Men sen hände något. Jag blev jättesjuk.

Mikael blev så dålig att han var tvungen att åka in till sjukhuset i Malmö igen och där blev han inlagd. Först förstod ingen varför Mikael blev så otroligt sjuk. Han fick akut blodförgiftning i kroppen, ett mycket allvarligt tillstånd som måste behandlas med antibiotika. Men medicinerna hjälpte inte.

– Då kom jag på att jag borde berätta att jag varit i Thailand, säger Mikael.

Så fort läkarna fick veta detta flyttades Mikael blixtsnabbt till ett isoleringsrum. Läkarna förstod att Mikael troligen bar på en resistent och farlig bakterie som fått spridning i kroppen när biopsin togs på Mikaels prostata.

ESBL ökar snabbt

Det visade sig att Mikael smittats av en resistent tarmbakterie med ESBL, en vanligt förekommande bakterie i stora delar av världen som nästan ingen antibiotika biter på längre.Och nu ökar denna farliga bakterie mycket snabbt även i Sverige, inte minst genom vårt resande.

– Bakterierna i omvärlden är inte snälla alls, säger Mikaels infektionsläkare i Malmö, Sven Haidl. Mikael är bara ett exempel. Vi får in patienter nästan varje dag nuförtiden där vi misstänker resistenta bakterier.

Varannan smittas i Asien

Varannan person som rest i södra Asien, och var tredje som varit i Sydostasien eller Nordafrika, bär med sig farliga resistenta bakterier hem från semestern. Den som drabbats av så kallad turistdiarré på semestern utomlands löper ökad risk, och om man dessutom får antibiotika i samband med magsjukan ökar risken att drabbas av resistens dramatiskt.

Många bär med sig de farliga bakterierna hem och lider inte av dem förrän något tillstöter, som för Mikael när han skulle göra sin biopsi. Bakterierna kan ligga vilande länge i kroppen men komma i omlopp vid en operation eller om man får antibiotika mot en infektion.

När läkarna väl lyckades identifiera vilken bakterie Mikael bar på hittade man till sist en sorts kraftfull antibiotika som fungerade. Mikael kommer att bli frisk. Men han hade tur. Fler och fler får med sig bakterier hen från semestern som ingenting alls biter på längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Resistenta bakterier

Mer i ämnet