Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Foto: Nora Lorek / TT / Fredrik Sandberg / TT

Ministern får kritik för uttalande om kött

Uppdaterad
Publicerad

Landsbygdsminister Sven Erik Bucht säger till Sveriges Radio att han inte ser några miljöproblem med att vi äter för mycket kött i Sverige. Miljöministern vill inte kommentera uttalandet. Men en forskare som SVT Nyheter pratat med säger att Bucht är dåligt påläst.

I en intervju med Sveriges Radio talar Sven Erik Bucht om regeringens nya livsmedelsstrategi som syftar till att göra jordbruket mer hållbart och miljövänligt i Sverige och utomlands.

Men i strategin finns ingenting om att vi bör äta mindre kött i Sverige, säger landsbygdsministern.

”Nej inte ser jag det”

Han ser heller inga miljöproblem med att vi äter för mycket kött i Sverige.

– Nej inte ser jag det inte, säger Bucht till Sveriges Radio.

75 procents ökning

Svensk köttkonsumtion har ökat kraftigt sedan 1990, de senaste siffrorna talar om att det rör sig om en ökning på 75 procent på bara 25 år.

Både myndigheter och forskare är överens om att köttproduktionen är ett av de största klimatproblemen globalt. I en tidigare granskning har SVT Nyheter bland annat berättat att ett kilo nötkött motsvarar 10 liter bensin. Det vi svenskar äter ger 22 miljoner ton koldioxidutsläpp per år, enligt Naturvårdsverket. Boskapssektorn står för 15 procent av de globala utsläppen, enligt FN.

Nötköttet är matens klimatvärsting. Fläskkött ger cirka sex kilo utsläpp per kilo kött. För kyckling är utsläppen tre kilo, grönsaker runt ett kilo per kilo. Nötkött ger 26 kilo utsläpp. Det betyder att om en normalfamilj på fyra personer byter ut nötfärsen mot blandfärs, och byter hälften av sin nötköttkonsumtion mot kyckling eller fläsk – då sparar man två ton koldioxid per år. Det motsvarar att köra en modern bil 1.500 mil.

Växthusgaser och övergödning

Christel Cederberg, biträdande professor i Energi och miljö på Chalmers, menar att Sven Erik Bucht är dåligt påläst.

– Han är dåligt uppdaterad måste jag säga. Den svenska köttkonsumtionen är förhållandevis stor, även i ett internationellt perspektiv. Och den har vuxit kraftigt de senaste 20-25 åren.

– Problemet är inte bara utsläpp av växthusgaser utan även övergödning, stor markanvändning och avskogning. Så den samstämmiga bilden är att vi har alldeles för hög köttkonsumtion i västvärlden och dit hör definitivt Sverige, fortsätter hon.

”Rädd för frågan”

Men i regeringens livsmedelsstrategi för ett mer hållbart och miljövänligt jordbruk kommer det alltså sannolikt inte finnas någon målsättning om att vi bör äta mindre kött.

– Ibland känns det som att man är så himla rädd för den här frågan, för man tänker att både producenter och konsumenter inte gillar den helt enkelt. Jag tycker att man sjabblar bort frågan för att man tror att folk ska tänka att makthavarna säger åt dem att de inte får äta kött. Men det handlar inte om att gå från 90 kilo per person till 0. Det handlar om att få ned konsumtionen till en mer acceptabel nivå, säger Christel Cederberg.

Ingen kommentar från miljöministern

Miljöminister Åsa Romson (MP) har tidigare sagt i samband med granskningen i SVT Nyheter att det är bra om konsumtionen av nötkött går ner.

Men när SVT kontaktar Åsa Romsons pressekreterare Helena Hellström Gefwert för att fråga om Romson vill kommentera Sven Erik Buchts uttalande blir svaret kort och koncist:

– Nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.