Emma Spak, sektionschef SKR, menar att det fortfarande råder oklarheter om hur ansvar och pengar ska fördelas. Foto: Jonas Ekströmer/TT

SKR: Fortfarande otydligt inför start av bredare testning

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten förväntar sig att alla regioner ska kunna testa samtliga med symptom av covid-19 från och med den 13 juni. Per Bolund (MP) säger att det är tydligt att staten står för betalningen. Men förhandlingarna om hur den utlovade ersättningen för tester ska fördelas och vem som ska ta ansvar för vad är ännu inte klara.

SVT har talat med flera regioner som säger att önskemålet att börja testa bredare från och med den 13 juni är ett besked de fått genom media och att de inte sett kravet i några officiella riktlinjer ännu. Det är också flera regioner som säger att de är redo att sätta igång.

Emma Spak är sektionschef för hälsa- och sjukvård på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

– Jag tror inte att regioner agerar på vad som sägs på en presskonferens, utan det måste vara tydligare. Man vill se hur rekommendationen från expertmyndigheten ser ut så man har något att förhålla sig till.

Förhandlingarna är inte klara

Hon säger att det fortfarande råder oklarheter om hur ansvar och pengar ska fördelas.

– Det som pågår just nu är en förhandling med regeringen angående testning, så man ska kunna klargöra ersättningarna angående testning, säger hon.

Socialminister Lena Hallengren (S) menar att arbetet pågår för fullt för att klargöra de ekonomiska ramar som SKR kan förhålla sig till.

– Vi vill sätta punkt för de otydligheter som funnits, hälsar Hallengren till SVT via sin pressekreterare.

Bolund säger det är tydligt

Målet i Sverige om att testa 100 000 personer i veckan har inte uppnåtts. Förra veckan meddelade regeringen att man avsätter ytterligare 5,9 miljarder, utöver den miljard som det redan beslutats om, för storskalig testning och smittspårning.

Dagen därpå berättade Folkhälsomyndighetens generaldirektör att ambitionen är att alla som har symptom på covid-19 ska kunna testa sig från det att reserestriktionerna hävs den 13 juni.

Folkhälsomyndigheten

SVT har sökt Folkhälsomyndigheten för en intervju, men har endast fått skriftliga kommentarer från Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på FHM:

”Vi har en konstruktiv dialog med SKR inom vårt regeringsuppdrag om att skyndsamt utöka antalet tester för covid-19. För att underlätta dialogen med regionerna och relevanta aktörer har vi byggt upp en webbplats för utökad testning.”, skriver Wisell och fortsätter:

”På denna webbplats finns underlag om testningen, inklusive vägledningar och stöd.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.