Målet i Sverige har sedan en tid tillbaka varit att testa 100 000 personer i veckan, något som inte uppnåtts. Nu meddelar regeringen alltså att man avsätter ytterligare 5,9 miljarder, utöver den miljard som det redan beslutats om, för storskalig testning och smittspårning.
– Med den här satsningen säkerställer vi att det finns tillräckligt med resurser att stödja regionerna för utökad testning. Det blir nu helt tydligt att regeringen tar kostnaden för den utökade testningen, säger Per Bolund på en presskonferens på torsdagen.
Kostnadsfria tester för covid-19
Staten kommer nu alltså finansiera all provtagning av misstänkt aktiv infektion – oavsett om patienten tillhör en riskgrupp.
– De prioritetsgrupper som gällde när smittspridningen var omfattande kommer inte längre att vara styrande, säger socialminister Lena Hallengren (S).
Drive in-stationer och egenprovtagning
För att undvika att personal behöver använda skyddsutrustning vid varje testillfälle kommer en del av testningen utföras på drive in-stationer och en del genom egenprovtagning. Vid det senare alternativet kommer ett färdigpackat provkit budas hem tillsammans med instruktioner för testet. Därefter hämtas det av en budfirma för att analyseras på laboratorium.
– Det finansieras helt av staten. Undersökning, vård och behandling som läkaren bedömer minskar risken för smittspridning är kostnadsfri för den enskilde, säger Per Bolund.
Det är dock inte helt klart hur det kommer se ut i respektive region då dessa fortfarande har ansvar över att administrera testningen. Vem som helst som känner sig snuvig kommer heller inte kunna beställa ett test, utan det sker efter en medicinsk bedömning.
Satsning på antikroppstester
Miljardsatsningen innefattar också tester av genomgången infektion, alltså antikroppstester.
– Sedan en tid finns flera tester som håller hög kvalitet. Nu har vi också lite mer på fötterna när det gäller vad ett sådant testresultat kan säga om skyddet för ny infektion, säger Lena Hallengren, och fortsätter:
– Det finns pengar avsatta för att sådan testning ska vara kostnadsfri för hälso- och sjukvårdspersonal, också personal inom omsorg, brukare, särskilt boende, hemtjänst och personal i övrig samhällsviktig verksamhet. Statens inriktning är att övriga befolkningen också ska erbjudas antikroppstestning, men mot patientavgift.