Det har nu gått över ett år sedan föräldrarnas separation. I dag säger systrarna att de tror att det som vuxen är enklare att förstå och sympatisera med föräldrarna under en skilsmässa.
– Jag har ju gjort slut själv. Då vet man mer vad det handlar om och man får mer förståelse för att saker och ting kan ta slut – att det inte är världens undergång, säger Linnea Christiansson.
Samtidigt kan det vara svårare att anpassa sig till en ny familjesituation, menar de.
Enligt SCB tenderar föräldrar att separera i mindre utsträckning ju äldre de själva och barnen blir. Studier har visat att småbarnsåren är en av de mest turbulenta perioderna. 2020 var andelen barn som varit med om en separation högst bland fyra- och femåringar.
Skilsmässan har blivit dokumentär
Varje månad skiljer sig omkring 2 000 par i Sverige. Det som gör den här skilsmässan unik är att den har dokumenterats i filmen ”Kärlek & skilsmässa”. Filmaren Maud Nycander har följt paret Lena och Johan, systrarnas föräldrar, sedan början av 2000-talet.
– Det känns väldigt häftigt att ens liv blir dokumenterat på det sättet. Att få se allt i efterhand gör att man processar skilsmässan på ett helt annat sätt och så får man sina föräldrars perspektiv, säger Nadja Christiansson Drake.
Hör Nadja, Clara och Linnea Christiansson Drake i videon.