Nejsägarna som är emot uteslutning av Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen röstades Ryssland bort från FN:s råd för mänskliga rättigheter. Men 24 av 193 länder i generalförsamlingen röstade emot resolutionen för att utesluta Ryssland. 

– Ryssland har taktiskt under många år försökt bygga upp inflytande och relationerna med de här länderna och här ser vi att det har fått ett visst resultat, säger Hugo von Essen, analytiker på Utrikespolitiska institutet.

Av de 20-tal länder som röstade emot förslaget fanns länder som Syrien, Iran och Nordkorea. Men även en rad centralasiastiska länder som tidigare varit del av Sovjetunionen. 

Med på listan var även tyngre länder som Kina. 

– Länderna är viktiga samarbetspartners och har varit det under flera decennier. Och har utvecklat ett allt närmre samarbete, inte minst hur man röstar och agerar i internationella organisationer, säger Hugo von Essen, analytiker på Utrikespolitiska institutet.

Den röda tråden

Alla de länder som röstade nej har i grund och botten saker gemensamt, enligt Hugo von Essen. Dels är vissa motståndare till västvärlden och själva utsatta för sanktioner, som exempelvis Nordkorea och Syrien. Men nästan alla länderna har viktiga säkerhetspolitiska band till Ryssland. 

– Ryssland har taktiskt under många år försökt bygga upp inflytande och relationer med de här länderna genom till exempel vapenhandel eller genom att stödja ländernas regimer i olika konflikter, säger Hugo von Essen.

Otippade länder

Bland länderna i generalförsamlingen fanns det även vissa länder som röstade otippat med tanke på deras relation till Ryssland, enligt Hugo von Essen. Bland annat pekar han på det nära allierade landet Armenien och Saudiarabien som inte aktivt röstade emot. 

Efter omröstningen beskrev Ryssland beslutet som olagligt och starkt politiskt motiverat. 

– Jag tror faktiskt man kan säga att Ryssland bryr sig. Jag tror inte man bryr sig om vad västvärlden tycker, säger Hugo von Essen och fortsätter:

– Däremot tror jag de bryr sig om sitt inflytande på den internationella spelplanen och i organisationer som FN. Man bryr sig om att vara med och att sätta agendan och spelregler.

Det är ovanligt att länder utesluts från rådet.  Beslutet om att rösta bort Ryssland kom efter de bilder och vittnesmål som spridits från Ukraina där Ryssland anklagas för grova brott mot civilbefolkningen. 

Hör mer i klippet ovan när Hugo von Essen förklarar varför tre tunga nejsägare inte ville utesluta Ryssland ur FN:s människorättsråd.

Omröstningen

FN:s människorättsråd består av 47 medlemsländer, men omröstningen omfattade hela generalförsamlingen – alltså 193 länder.

Av dessa röstade 93 länder för att utesluta Ryssland, 24 för att Ryssland ska få stanna, och 58 länder lade ned sin röst. 

De som röstade emot: Algeriet, Belarus, Bolivia, Burundi, Centralafrikanska republiken, Kina, Kongo, Kuba, Nordkorea, Eritrea, Etiopien, Gabon, Iran, Kazakstan, Kirgizistan, Laos, Mali, Nicaragua, Ryssland, Syrien, Tadzjikistan, Uzbekistan, Vietnam och Zimbabwe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.