Kravet från USA på en omröstning om huruvida Ryssland skulle stängas av från människorättsrådet kom efter att hundratals döda kroppar av civila påträffades i staden Butja under söndagen.
– Rysslands närvaro i människorättsrådet är en fars, sade USA:s FN-sändebud Linda Thomas-Greenfield i måndags.
För att beslutet skulle kunna fattas krävdes att minst två tredjedelar – av dem som röstade – skulle rösta för att utesluta Ryssland.
93 länder röstade för, 24 mot och 58 la ned sina röster.
Rysslands representant Gennadij Kuzmin kallade omröstningen för ”ett försök av USA av bevara sin dominanta position och totala kontroll”.
Ord mot ord inför omröstningen
Under torsdagen innan omröstningen tog vid uppmanade Ukrainas FN-ambassadör Sergiy Kyslytsya medlemmar att stödja förslaget, skriver CNN.
– Vi måste vidta åtgärder i dag för att rädda rådet från att sjunka, sade Kyslytsya.
Ryssland svarade kort därefter med att fördöma förslaget.
– Idag är inte tiden eller platsen för teaterspel, sade Rysslands FN-ambassadör Gennadij Kuzmin och tillade:
– Resolutionsförslaget som vi behandlar i dag har inget samband med den faktiska människorättssituationen på plats.
Han fortsatte med att hänvisa till händelserna i Butja som uppgjorda.
Sällskap med Libyen
Människorättsrådets 47 länder väljs in av generalförsamlingen för treårsperioder. Ryssland är inne på det andra av sina tre år i rådet, men enligt en resolution från 2006 är det möjligt att utesluta länder som ”begår grova och systematiska övergrepp mot mänskliga rättigheter”.
Ryssland blir det andra landet att uteslutas av människorättsrådet, i sällskap med Libyen som 2011 uteslöts till följd av diktatorn Muammar Gaddafis hårda nedslagning av demonstranter.
Missnöjda
Ryssland menar att omröstningen och beslutet att stänga av Ryssland är olagligt och politiskt motiverat, rapporterar den ryskstatliga internationella nyhetsbyrån RIA enligt Reuters.
RIA citerar även Gennadij Kuzmin, som sade att Ryssland hade beslutat att ge upp sitt medlemskap omedelbart, den 7 april.