Anders Tegnell är skeptisk till den nya corona-appen som har lanserats i Sverige. Foto: Fredrik Sandberg/Jonas Ekströmer/TT

Ny corona-app lanserad i Sverige – Tegnell skeptisk

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska appen ”Covid Symptom Tracker” är bland annat tänkt att genom datainsamling ge en bättre bild av hur viruset sprids.

Men statsepidemiologen Anders Tegnell är sval inför Sverige-lanseringen.

– Vi har egen data som är mycket bättre. Jag är osäker på vilket mervärde det kan ge oss, säger han.

Covid Symptom Tracker utvecklades vid King's college och Guy's and St Thomas sjukhus i London i samarbete med företaget Zoe Global Ltd.

Appen har nyligen lanserats i Sverige och används redan i Storbritannien och USA.

Coronapandemin

Användaren uppger sitt födelseår, sin längd och vikt och sin postkod. Därefter besvaras frågor om hälsa och vilka symptom man eventuellt har haft den senaste tiden.

”Ska inte ställa diagnoser”

– Appen har lanserats i Sverige som ett forskningsprojekt. Den är inte över huvud taget framtagen för att ge individuell feedback genom att ställa diagnoser eller användas för kontaktspårning , säger Paul Franks, professor i medicinsk epidemiologi vid Lunds universitet.

Paul Franks och hans kollega Maria Gomez, professor i fysiologi, skulle gärna se att Folkhälsomyndigheten använde informationen som samlas in via appen.

”Kan visa var testandet bör intensifieras”

– Om man kan se hur fort viruset sprider sig i olika delar av landet så skulle man till exempel kunna se var man skulle kunna intensifiera testandet, säger Maria Gomez.

Om användaren anger symptom utan att ha testats för covid-19, hur vet man att informationen är relevant för forskning om just det här viruset?

– Forskarna i Storbritannien har kunnat identifiera ett antal symptom som är typiska för corona hos personer som inte har blivit allvarligt sjuka, vilket kan vara till hjälp när datan analyseras, säger Gomez.

Finns det en risk att appen kan ge en felaktig bild av coronaläget?

– I alla modeller som bygger på sannolikhetskalkyler finns det alltid en viss risk. Men i Storbritannien har man kunnat skilja på exempelvis influensa och covid ganska bra.

Tegnell: ”Osäker på mervärdet”

Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare uttryckt sin skepsis kring corona-appar, och förra veckan stoppades lanseringen av MSB:s nya coronaverktyg på Folkhälsomyndighetens begäran.

Inte heller Covid Symptom Tracker verkar intressera Tegnell.

– Jag vet inte vilket mervärde det skulle kunna ge oss för hur spridningen ser ut. Vi har bra data på plats, gör egna undersökningar med provtagningar och stora studier med slumpmässigt utvalda delar av befolkningen. Det är mer representativt än en undersökning som bygger på testpersoner som frivilligt deltar, säger Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet