På fredagen hade redan en miljon norrmän laddat ned appen ”Smittestopp”, Norska Folkhälsoinstitutets (FHI) senaste strategi i kampen mot coronaspridningen.
– Vi uppmuntrar så många som möjligt att ladda ned den. Data om hur vi rör oss och hur många vi träffar kommer att vara viktigt för att se hur infektionsåtgärderna fungerar och hur många nära kontakter vi har. När data samlas in får du ett meddelande om du har varit i nära kontakt med en smittad person, och sedan får du råd om hur du hanterar det, säger Gun Peggy Knudsen, assisterande direktör på FHI, i ett uttalande på myndighetens hemsida.
Samlar platsinformation
Den som använder appen behöver ange sitt telefonnummer så att personerna man har haft kontakt med kan identifieras. Appen ska känna av vilka man har varit två meter eller mindre ifrån i mer än femton minuter under de senaste sju dagarna. Om någon av dessa personer sedan testar positivt ska du få ett meddelande om att du bör sätta dig i karantän. Den som är smittad måste själv registrera det via appen, enligt norska sajten tek.no.
Datan kommer sedan att analyseras av FHI för att se till vilken utsträckning människor håller avstånd till varandra, för att få en uppfattning om hur bra restriktionerna fungerar.
Appen kommer att utvecklas stegvis. Den första veckan kommer data att samlas in och analyseras. I nästa fas ska FHI, tillsammans med vissa testkommuner, jämföra manuell och digital infektionsspårning. De som bor i de utvalda kommunerna kommer så småning om kunna ta emot sms om de har kommit i kontakt med en smittad.
”Stor oro inom it-branschen”
All persondata sparas i 30 dagar och det är frivilligt att ladda ned appen. Men röster har höjts om att ”Smittestopp” kan kränka den personliga integriteten.
Norska it-experten Simen Sommerfeldt säger till tidningen Dagbladet att det finns en stor oro inom IT-branschen.
– Det råder ingen tvekan om att den här informationen är ett attraktivt mål för hackare och att det kommer kunna användas till exempelvis utpressning, säger han till tidningen.
Än så länge finns inga officiella uttalanden om en smittspårningsapp i Sverige. Men enligt SVT:s källor så jobbar forskare på en svensk version.
I en kommentar till SVT sa MSB i början av april att ”samarbete pågår kring detta med berörda aktörer, vi kommer snart kunna berätta mer.”