Natos militära Europachef bör överväga att få använda flygbaser i Sverige och Finland.
Det skulle i så fall vara ett viktigt led i att förstärka försvarsalliansen Natos möjligheter att försvara Estland, Lettland och Litauen i händelse av ett ryskt anfall, menar författarna till rapporten.
Enligt Niklas Granholm som är säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI ger rapporten ett genomarbetat och seriöst intryck.
– Att basera allierat flyg i Baltikum är för nära Ryssland och för farligt. Man vill ha ett strategiskt djup för att undvika bekämpning. Norden och Baltikum är ett sammanhängande operationsområde. Men man måste vara noga att betona att det här är ett scenario och inte en prognos, säger Niklas Granholm på FOI.
Andra rapporten om att utnyttja svenska flygbaser
Det här är andra gången på kort tid som en inflytelserik amerikansk tankesmedja talar om att USA:s stridsflyg kan få tillgång till svenska baser.
I februari presenterade den ansedda tankesmedjan Rand en rapport som blev mycket uppmärksammad. Rand hade skapat krigsscenarier och konstaterade att vid en eventuell rysk attack skulle inte Nato klara att försvara sina baltiska medlemsländer.
Ryska förband skulle nå Tallinn och Rigas förorter inom maximalt 60 timmar, enligt rapporten.
I krigsspelet förutsattes att USA placerat nästan fem divisioner stridsflyg i närheten av Stockholm. Detta trots att Sverige inte är medlem i försvarsalliansen Nato.
Enligt försvarsexperter som SVT tidigare varit i kontakt med handlar det i så fall om 50 till 60 amerikanska stridsflyg av modellerna F-15, F-22 och A-10.
Informella samtal
Forskarna på Rand hade informella samtal med vad som beskrivs som svenska försvarstjänstemän.
Slutsatsen av samtalen var att Sverige skulle tillåta Natos flyg i händelse av krig. Men försvarsminister Peter Hultqvist (S) sa då att han inte kände till något sådant.
– Det är ingenting som jag känner till eller kan ta ställning till. Svenskt territorium är svensk försvarsmakts ansvar. Sedan hur vi gör i en krissituation är någonting som man får avgöra då. Det beror på vilka scenarier som gäller, sa försvarsminister Peter Hultqvist (S) till Dagens Nyheter.
ÖB skrev på samförståndsavtalet
Den nya rapporten från Atlantic Council pekar på att både Sverige och Finland skrivit samförståndsavtal med Nato som godkänner användande av deras baser.
Det skedde under Natos toppmöte i september 2014 då Sveriges och Finlands tidigare överbefälhavare skrev under avtalet tillsammans med Natos tidigare befälhavare i Europa, generalen Philip Breedlove. Riksdagen ska besluta om avtalet nu i maj.
Den nya rapporten pekar också på att Sverige och Finland har skrivit under EU:s Lissabonfördrag. Det innebär att de båda länderna har skyldigheter att bistå de baltiska länderna i händelse av en väpnad konflikt.
Inget godkännande av riksdagen
Men Sveriges riksdag har inte godkänt samförståndsavtalet med Nato. Det kallas värdlandsavtalet och frågan ska beslutas i riksdagen nu i maj.
Riksdagens konstitutionsutskott ställde nyligen frågor om avtalet till tidigare utrikesminister Carl Bildt. Enligt Carl Bildt var utfrågningen hemlig. K
onstitutionsutskottet ville veta varför inte utrikesnämnden informerades om avtalet innan det skrevs på. Carl Bild anser att värdlandsavtalet har mycket liten politisk betydelse. Han anser också att utfrågningen inte skulle ha varit hemlig.
Baltikum kan försvaras
Enligt rapporten från Atlantic Council kan Baltikum försvaras om det sker förstärkningar av alliansen. Det handlar om förstärkningar av tidiga varningssystem, luftförsvar, stridsflyg, marina styrkor och cyberförsvar. Utökat samarbete mellan svenska och finska marinen och Nato nämns också i rapporten.
– De här studierna och rapporterna handlar om att ge förslag till hur man ska skapa en tillräckligt bra avskräckningsförmåga för att kunna påverka ryska beslutfattares kalkyl, säger Niklas Granholm på FOI.
Vilka som står bakom rapporten
Den aktuella rapporten har publicerats av Atlantic Council som är en tankesmedja med mycket goda kontakter med det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.
Atlantic Council är dock formellt helt fristående och oberoende av såväl den amerikanska regeringen som av Nato.
Bakom den aktuella rapporten finns två tunga militära namn:
Den pensionerade generalen Bantz J. Craddock är tidigare Nato-befälhavare för Europa (Supreme Allied Commander Europe).
Franklin D. Kramer är tidigare hög tjänsteman vid det amerikanska försvarshögkvartetet Pentagon.