Foto: TT

Fakta om coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset, sars-cov-2, smittar genom nära kontakt med människor. Det brukar kallas droppsmitta och bygger på att någon som är sjuk har virus i sina luftvägar och slemhinnor som hamnar på någon annan.

Det kan smitta till exempel genom att man nyser och någon står nära personen eller genom att någon får det på händerna och sedan tar sig i ansiktet. Det är väldigt osannolikt att bli smittad bara genom att passera någon utomhus eller stå bredvid någon en kort stund i kollektivtrafiken.

Första fallet på nyårsafton

Det första bekräftade fallet av coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, och som ger upphov till sjukdomen covid-19, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019. Sedan dess har viruset visat sig mer smittsamt än liknande infektioner, som sars (svår akut respiratorisk sjukdom) som 2003-2004 orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och över 700 dödsfall.

Coronaviruset – Teckenspråk

Det finns ett stort antal coronavirus, och såvitt man vet kan minst sju av dem smitta människor, däribland det nu aktuella viruset.

Ännu inget vaccin

Det finns enligt WHO varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

Källor: Folkhälsomyndigheten och WHO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet