Keir

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Claudia Greco/AP

Ingen tolk vid brittiske premiärministerns första tal

Uppdaterad
Publicerad

När Storbritanniens nye premiärminister Keir Starmer från Labour höll sitt första tal missade man att ha en teckentolk med på plats. Detta väckte kritik bland döva i landet.

Den nytillträdde premiärministern Keir Starmer talade i London den 6 juli direkt efter regeringsskiftet. I talet utlovade han stora förändringar i Storbritannien. Han sa att den nya Labourregeringen vill skapa välstånd i varje del av landet. Men missen att inte använda teckentolk under ett så viktigt tal mötte stark kritik bland döva i landet.

RNID – National hearing loss charity, en organisation som representerar 18 miljoner döva och hörselskadade i Storbritannien, påtalade att tolkbristen skickade ett exkluderande budskap till landets dövcommunity. De menade att det kunde uppfattas som att de döva och hörselskadade medborgarna uteslöts från ett historiskt ögonblick. Den förra regeringen hade i en tillgänglighetsstrategi utlovat mer tillgänglig kommunikation och teckentolk på plats vid viktiga tal från våren 2024, men detta glömdes bort ändå vid Starmers framträdande.

Talet översattes senare till teckenspråk och lades upp på YouTube, men många döva i Storbritannien var fortsatt kritiska och påpekade att detta innebar att de fick vänta på tillgång till viktig information på sitt språk. Det här berättar det brittiska nyhetsprogrammet DeafWire.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet