Foto: TT

Resultatet i riksdagsvalet kontrollräknat

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga valdistrikt blev igår färdigräknade och det slutgiltiga valresultatet visar att det inte är några förändringar i mandatfördelningen, bekräftar Valmyndigheten.

Kontrollräkningen av årets röster har tagit längre tid än beräknat. Det beror bland annat på det höga valdeltagandet, 87,18 procent, vilket är 1,38 procentenheter högre än 2014. Dessutom valde fler väljare att förtidsrösta.

Det fastställda valresultatet visar att det preliminära valresultatet och mandatfördelningen består, bekräftar Valmyndighetens presstjänst till SVT Nyheter.

Valet 2018 – teckenspråk

Det innebär att de rödgröna partierna tillsammans har 144 mandat, Alliansen 143 och Sverigedemokraterna 62.

Landsting- och kommunval kvar

Inom Alliansblocket har M fått 70 mandat, medan C och L har fått 31 respektive 20 mandat. KD fick två mandat mer än L, det vill säga 22 mandat.

Bland de rödgröna partierna, som tillsammans fått ett mandat mer än Alliansen, är fördelningen 100 mandat till Socialdemokraterna, 28 mandat till V och 16 mandat till MP.

– Nu ska landsting- och kommunval räknas och bli klara. För Valmyndighetens del handlar det nu om att producera protokoll och bevis för riksdagsledamöter och ersättare så att riksdagen kan påbörja arbetet för riksdagens öppnande. Det är väldigt kort om tid för riksdagen till öppnandet för att få allt på plats, säger Anna Nyqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2018 – teckenspråk

Mer i ämnet