Se Emil Källström (C) berätta om det nya krispaketet till äldreomsorgen. Foto: SVT

Nytt krispaket till vården och äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna satsar 2,2 miljarder kronor för att stärka äldreomsorg och sjukvård i år och nästa år.

– Vården ska ha de resurser man behöver för att bekämpa pandemin och ge sjukvård till dem som behöver, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Regeringen och samarbetspartierna presenterar i dag ett nytt prispaket med åtgärder för totalt 4,7 miljarder kronor. 2,7 miljarder gäller åtgärder för i år och resterande belopp gäller för 2021.

Främst ska vården och äldreomsorgen få ett lyft med 2,2 miljarder. Lyftet innebär att personal inom äldreomsorgen får möjlighet att utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid.

Coronapandemin

– Vi gör detta för att det behövs här och nu att stärka den svenska äldreomsorgen. Vi behöver fler händer ute i verksamheterna som stöttar upp och hjälper till, Emil Källström, Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson

Staten och arbetsgivaren delar på finansieringen och enligt Emil Källström innebär det att 10 000 fler undersköterskor och vårdbiträden kan kompetensutvecklas och tillsvidareanställas.

Totalt 190 miljarder kronor

Det nya krispaketet innebär också 200 miljoner kronor för att få fler platser på folkhögskolor, med tyngdpunkt på vård och omsorg.

Dessutom skjuts 2 extra miljarder till för extraordinära kostnader i kommuner och regioner, kopplade till det nya coronaviruset. Kommuner och regioner kan eftersökta medel för bland annat personalkostnader, skyddsutrustning och intensivvårdsutrustning.

Krispaketet innebär också ytterligare förstärkning till Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen på sammanlagt runt 100 miljoner kronor.

Totalt har nu regeringen presenterat krispaket för totalt 190 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet