Pensionsförslagen och budgeten

De senaste veckornas politiska turbulens kring vårbudgeten är nu över. På onsdagen röstade riksdagen igenom regeringens extra vårändringsbudget med 174 röster mot 173. Det betyder att pensionsförslaget som förhandlats fram av S, V, MP och C blir verklighet.

De senaste veckornas politiska turbulens kring vårbudgeten är nu över. På onsdagen röstade riksdagen igenom regeringens extra vårändringsbudget med 174 röster mot 173. Det betyder att pensionsförslaget som förhandlats fram av S, V, MP och C blir verklighet.

Pensionerna och vårändringsbudgeten

Överblick

Pinnat inlägg

Riksdagen har sagt ja till regeringens budget - ett mandats mariginal

Regeringens budgetförslag har vunnit i voteringen. 173 personer röstade ja till utskottets förslag - det vill säga oppositionens förslag till budget. 174 röstade nej - därmed vinner reservationsförslaget - budgetförslaget från regeringen, MP, V och C.

Två ledamöter var frånvarande under voteringen, Maria Gardfjell (MP) och Mikael Oscarsson (KD). Det var in i det sista oklart om regeringens budgetförslag skulle vinna bifall men partilösa ledamoten Amineh Kakabaveh valde allltså att stödja regeringens budget.

Här kan du följa SVT Nyheters direktrapportering och direktsändning om budgetomröstningen.

Så här slutade voteringen om budgeten.

Nu avslutar vi direktrapporteringen, tack för att ni hängt med!

Elisabeth Marmorstein: 2022 verkar bli pensionärernas val

- Det lutar åt att 2022 blir pensionärernas val, SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

Exakt vad Socialdemokraterna vill gå till val på till vad gäller pensionerna är fortfarande ovisst.

- Men S har länge pratat om höjda pensionsavgifter. Det säger ju högersidan nej till för man menar att det drabbar arbetsgivarna för mycket.

Även Vänsterpartiet vill höja pensionsavgiften. Sverigedemokraterna har en annan modell på höjd pensionsavgift.

- Vi kan konstatera att det kommer bli någon slags budgivning inför höstens val, säger Elisabeth Marmorstein.

Något som inte riktigt var tanken när pensionsgruppen bildades 1994.

- Deras uppgift är att förvalta den allmänna pensionen, och tanken var att den skulle vara autonom från statsbudgeten för att förhindra just en budgivning om pensionerna i valrörelsen.

Markerad händelse

Damberg: Vill tacka partierna som bidragit till detta

Nu har finansminister Mikael Damberg (S) pressträff i riksdagens presscenter.

- Totalt berörs en miljon pensionärer av det här förslaget om stärkt ekonomi redan i höst. Jag vill tacka de partier som bidragit till detta, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, som stött det justerade pensionsförslaget, säger Damberg.

- Det är en nödvändig reform som handlar väldigt mycket om jämställdhet. Alla har rätt att efter ett arbetsliv i Sverige få en ålderdom i ekonomisk trygghet, fortsätter han.

Kakabaveh: "Orättvist att bara jag ställs till svars"

Politiska vilden Amineh Kakabaveh landade till slut i att stödja regeringens budget. Efter voteringen möter hon pressen utanför riksdagens kammare:

- Jag tycker att det är orättvist att det bara är jag som ska ställas till svars, det är så många andra som har ansvar. Men i vår demokrati är det så att en röst gör skillnad. Under varje valrörelse säger vi gå ut och rösta - din röst är viktig, säger hon.

- Det är många svenskar ute i landet och internationellt som tycker att jag står för svenska principer, mänskliga rättigheter och frihet, inte minst i kampen mot hedersförtryck, fortsätter Kakabaveh.

Dadgostar (V): "Har inte pratat med Kakabaveh"

V-ledaren Nooshi Dadogstar är nöjd, trots att det som kallats för Nooshi-tillägget, inte fanns med i den uppgörelse som till slut vann stöd i riksdagen.

- Det var längsedan jag var så här glad. Det var en garantipensionshöjning som vi ville ha från första början. På 25 år har vi inte höjt garantipensionerna så här mycket, säger Dadgostar till SVT:s team.

Talade du med Amineh Kakabaveh innan omröstningen?

- Nej, det gjorde jag inte. Hon röstar som hon vill själv. Det här landade som det alltid landat den här mandatperioden, hon röstade på den budget som vi varit delaktiga i, säger Dadgostar.

Markerad händelse

Kristersson: "Skadligt för tilltron till svensk politik"

M-ledaren Ulf Kristersson intervjuas av SVT Nyheter strax efter voteringen i kammaren:

- Det är skadligt för tilltron till svensk ekonomisk politik och dåligt för pensionärerna som hade fått en bättre pension med våra förslag, säger Kristersson.

Hade det blivit helt jämnt mellan förslagen i riksdagen hade det till slut kunnat sluta med lottning. Så blev det inte nu - regeringens förslag vann bifall i riksdagen.

- Lottning ska man aldrig eftersträva, det här har varit ett ganska talande avslut på en mandatperiod som varit helt ohållbar, vi måste ha regeringar som kan regera - som har ett regeringsunderlag och en genomtänkt ekonomisk politik.

Nu håller talman Andreas Norlén ett avslutningsanförande i riksdagen.

- Jag kan gärna erkänna att jag älskat varje sekund av varje minut, av varje timme av varje dag, av varje vecka av varje månad av varje år som jag fått vara er talman. Tack!

Han avslutar med att recitera en dikt av Lars Wivallius.

Spänd väntan på politikerna.

Här inne är det snart dags för omröstning.