Misstroendeomröstning mot Morgan Johansson (S) är bara en av flera saker som skapat turbulens i den svenska inrikespolitiken, menar statsvetaren Jenny Madestam. Foto: Henrik Montgomery/TT/SVT

Statsvetaren: Därför är inrikespolitiken så tumultartad just nu

Uppdaterad
Publicerad

Ett jämnt parlamentariskt läge gör Sveriges inrikespolitik extra tumultartat just nu. Men mitt i det politiska spelet riskerar partierna att tappa det viktigaste de har – väljarna.

– Det är en pedagogisk utmaning för partierna att förklara vad det är som händer för att inte få på det bristandet förtroendet som följd, säger Jenny Madestam, docent i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

De senaste veckorna har varit extra kaosartade med en misstroendevotering mot Morgan Johansson (S), en regering som hotat att avgå om deras justitieminister fälls och där en politisk vilde spelat huvudrollen. Lägg dessutom till en Natoansökan och en pensionskompromiss som stoppas av en falsk majoritet i finansutskottet inför budgetomröstning.

– Vi är i en valrörelse och partierna vill demonstrera sina styrkor. Det väldigt upptrissade läget vi har är valrörelse i kombination med att vi också har två väldigt tydliga block, säger Jenny Madestam

Aggressivt tonlänge

Hon beskriver tonläget i den svenska politiken som aggressivt.

– Den svenska politiken har varit tumultartat under en längre period – ändå sedan regeringskrisen. Vi har haft ett nervöst politiskt läge där det hela tiden finns en oförutsägbarhet. Men den här våren har varit extrem.

I och med Natoansökan kändes det som politikerna var eniga om att inte skapa kaos. Hur går det ihop?

– Av just det skälet. Även om man kan säga att vi ska ha en samsyn och verka för samling är partier, till syvende och sist, egenintresserade. Det handlar om att kunna vinna politisk makt för att kunna förändra samhället.

Förtroendet för politiker

Jenny Madestam tror att båda regeringen och opppositionen vill ”spänna musklerna” inför valet. Oppositionen vill fälla krokben för regeringen och visa på att den är svag. Regeringen argumenterar för att oppositionen sätter sig på tvären mot demokratin genom att inte låta riksdagen fatta beslutet.

Problemet, som Jenny Madestam ser det, är att det är svårt för väljarna att hänga med exempelvis i turerna kring pensionerna. Det riskerar att skada förtroendet för politiker.

– Jag som arbetar med forskning om politik tycker att det bitvis är svårt att hänga med i alla turer. När väljarna uppfattar att det är svårt att förstå, är det lätt att deras responsen blir att politiker bara bråkar. Kan de inte ta sig upp ur sandlådan? Det är en pedagogisk utmaning för partierna att förklara vad det är som händer för att inte få på det bristandet förtroendet som följd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.