S, V, MP och C enades under måndagen om en pensionskompromiss. Men kompromissen stoppades bara timmar senare av finansutskottet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta har hänt: Budgeten stoppades i utskottet

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen röstade riksdagen för regeringens vårbudget, som bland annat innehåller en höjd garantipension med 1 000 kronor i månaden och höjt bostadstillägg på 100 kronor. Samtliga riksdagspartier ville höja pensionerna – men hur det ska göras har de tvistat om under våren.

Måndag 13 juni

• Socialdemokraterna meddelar att partiet tillsammans med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet enats om ett nytt brett förslag om pensionerna.

• Under förmiddagen kommer beskedet från Centerledaren Annie Lööf att C kommer att rösta på regeringens vårändringsbudget.

• Vid lunchtid stoppas den nya pensionsförslaget i finansutskottet. Moderaterna uppger för SVT Nyheter att de agerat på rekommendation från de oberoende tjänstemännen. Oppositionspartierna har en så kallad falsk majoritet i finansutskottet – vilket innebär att ledamöter i utskottet inte speglar förhållandet i riksdagen.

Pensionskompromissen mellan S, V, MP och C kommer därmed inte att gå till omröstning. Finansutskottet släpper i stället fram oppositionens pensionsförslag.

Onsdag 15 juni

• På onsdagsmorgonen innan riksdagsomröstningen meddelar regeringen att kompromissförslaget mellan S, V, MP och C dras tillbaka. Regeringen kommer också att rösta nej finansutskottets förslag till vårändringsbudget.

• Regeringen tänker istället återkomma med en extra ändringsbudget på fredag, enligt finansminister Mikael Damberg. Ett sådant förslag skulle kunna tas upp till beslut i riksdagen nästa vecka, enligt finansutskottets ordförande Åsa Westerlund (S). Men om beredningen av den nya budgeten drar ut på tiden, så får talmannen kalla riksdagen till sammanträde under sommaruppehållet, tillägger hon.

• Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson säger på onsdagseftermiddagen att riksdagen förmodligen inte kommer behöva lång tid till beredning av regeringens extra ändringsbudget.

– Gruppledarna tillsammans med talmannen får avgöra. Jag ser inte att det ska behöva dra ut väldigt länge på tiden, men några dagar måste man självklart få.

• Riksdagen röstar på eftermiddagen för att avslå både högeroppositionens och regeringens vårändringsbudgetar. Det betyder att det i nuläget ännu inte finns en budget klar och regeringen kommer nu att återkomma med ett nytt justerat budgetförslag.

Fredag 17 juni

• Regeringen lägger fram sin extra ändringsbudget som innehåller kompromissförslaget om höjd garantipension. Riksdagen ska därefter ta upp ärendet för omröstning. Finansminister Mikael Damberg (S) hoppas att det kommer att ske innan midsommarhelgen.

Onsdag 22 juni

• På onsdagsmorgonen, bara några timmar innan budgetomröstningen, uppger vågmästaren Amineh Kakabaveh (-) att hon ännu inte har bestämt sig för hur hon kommer att rösta. Bland annat kräver hon att regeringen ska säga nej till vapenexport till Turkiet.

Därmed uppstår risken att budgeten kan komma att avgöras via lottning.

• Strax efter 12 inleds budgetdebatten i riksdagen. Först ut är Åsa Westlund (S), ordförande i finansutskottet, som yrkar bifall till regeringens förslag. Därefter talar representanter från de resterande partierna i riksdagen. M, L, KD och SD yrkar bifall till oppositionens förslag. Övriga partier yrkar bifall till budgetreservationen, det vill säga regeringens förslag.

• Riksdagen röstar om vårändringsbudgeten. 173 personer röstar ja till oppositionens förslag och 174 röstar nej. Därmed vinner reservationsförslaget. Amineh Kakabaveh är en av dem som har ställt sig bakom regeringens budget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.