Polisinsatsen efter demonstrationen internutreds – här ser du händelseförloppet

Uppdaterad
Publicerad

Polisinsatsen efter demonstrationen vid Sergels torg kommer att internutredas, men några planer på att stoppa framtida demonstrationer finns inte idag, så länge som gränsen på 50 deltagare inte överskrids.

– Grundlagsskyddade rättigheter gäller fortfarande, och det är en av polisens absolut viktigaste uppdrag att upprätthålla grundlagen, säger Carolina Paasikivi, chef polisområde Stockholm syd.

På grund av rådande coronaepedemi beslutade regeringen tidigare i våras att maximalt 50 personer får delta i offentliga sammankomster. Men över 2 000 personer dök alltså upp på Sergels torg i Stockholm för att visa sitt stöd för Black Lives Matter-rörelsen.

Klockan 17.50 beslöt därför polisen att man skulle försöka upplösa sammankomsten, och uppmanade människor att skingra sig från platsen. Under kvällen blir det senare stökigt på flera platser. På T-centralen motade polisen fysiskt bort folk och använde även pepparspray för att förhindra att fler tog sig upp från tunnelbanan till folkmassan utanför.

George Floyd

Våldsamt upplopp

Ungefär samtidigt var det enligt polisen ett våldsamt upplopp vid Brunkebergs torg, och senare under kvällen även ett våldsamt upplopp vid Karlbergsvägen.

– Man kan konstatera att det finns ett stort behov av opinionsyttringar efter det som hände i USA där George Floyd förlorade livet under ett polisingripande. Vi känner stor sympati för viljan att visa stöd för allas lika värde och att man tar ställning mot rasism, säger Carolina Paasikivi, chef polisområde Stockholm syd och fortsätter:

– Det är fullt förståeligt att människor vill ha opinionsyttringar just nu, och vi kommer att fortsätta att försöka låta sådant genomföras under de restriktioner som gäller idag (max 50 personer åt gången).

Hela polisinsatsen under onsdagskvällen kommer att internutredas, där det ska undersökas om några fel har begåtts, uppger polischefen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

George Floyd

Mer i ämnet