Sömnsvårigheter, nedstämdhet, oro, magont. Rapporten från Folkhälsomyndigheten ger en dyster bild av hur unga människor i Sverige mår psykiskt.
Fördubblats sedan 1985
Under de senaste trettio åren har andelen 13- och 15-åringar som ofta och återkommande visar symptom på stress fördubblats. Ökningen går också snabbare i Sverige än i övriga nordiska länder, säger Folkhälsomyndighetens utredare Petra Löfstedt till SVT.
– I undersökningen har vi kommit fram till att huvudorsaken till den här utvecklingen är faktorer inom skolan. Skolprestationerna i Sverige ju sjunkit och den utvecklingen sammanfaller med den ökade psykiska ohälsan bland unga.
Betygstress och jobb
Stress över skolresultat och betyg bedöms alltså vara orsaken till att unga mår dåligt. Och de är många: 2013/14, uppgav mer än hälften av de 15-åriga flickorna och närmare en tredjedel av pojkarna att de led av psykosomatiska problem.
Dagens unga är dessutom väl medvetna om att arbetsmarknaden förändrats och att kraven på utbildning blivit betydligt högre för att ens ha chansen till ett jobb. Ett faktum som ytterligare ökar på oron över svaga resultat och bidrar till en negativ spiral.
– Ungdomsarbetslösheten har stigit under den här perioden och det har blivit svårare för unga att komma in på arbetsmarknaden, säger Petra Löfstedt.
”Skolan måste stärkas”
Några andra faktorer som Folkhälsomyndigheten undersökt är familjernas socioekonomiska förutsättningar, ökad individualisering av samhället och det faktum att barnuppfostran blivit mindre auktoritär genom åren med lägre krav på barnen.
Ingen av dessa bedöms dock ha förvärrat den psykiska ohälsan, åtminstone inte jämfört med skol- och betygstressen. För att bryta trenden måste skolan stärkas, rekommenderar Folkhälsomyndigheten.
– Problemen i skolan är ju en återkommande diskussion och ju fler gånger de lyfts , desto större blir hoppet att det någon gång händer något.