I morgon tisdag presenterar regeringen hela sin höstbudgetproposition, men som vanligt offentliggörs valda delar av satsningarna redan innan den kompletta budgeten blir officiell.
I dag, samtidigt som statsminister Stefan Löfven (S) är på plats i New York för ett globalt möte om flyktingssituationen, har turen kommit till satsningar på förbättringar i det svenska asylmottagandet och arbetet med etablering av nyanlända.
Ökade anslag till Migrationsverket
Det var ett mycket blandat paket av satsningar som presenterades som sträckte över flera områden, men bland de större förändringarna fanns ökade anslag till Migrationsverket, med 1,7 miljarder under nästa år och 1,2 miljarder under 2018 och något lägre summor även 2019 och 2020, för att kunna hålla uppe farten i asylprövningarna och att möta de kostnadsökningar som verket står inför.
– Det är viktigt att vi håller nere handläggningstiderna, säger biträdande finansminister Per Bolund (MP).
Samtidigt som regeringen skjuter till pengar skärps också kraven på Migrationsverket att genomföra effektiviseringsåtgärder på motsvarande 200 miljoner kronor årligen mellan 2017 och 2020.
Lång väg till arbete
Det handlar också om drygt 600 miljoner kronor under nästa år till migrationsdomtstolarna för att kunna säkra att de prövningarna genomförs på rätt sätt och för att möta upp vad som förväntas vara ett ökat antal prövningar och överklaganden.
– Utmaningen nu handlar om etableringen, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S), som tryckte på att det tar lång tid för en person som kommer till Sverige att komma i arbete.
– Jag tycker fortfarande att det är ganska uselt, säger Ylva Johansson om hur det ser ut.
Nystartsjobben förändras
Regeringen skjuter också till pengar på flera områden med syfte att skynda på processen för att få nyanlända i arbete. Totalt satsas 992 miljoner kronor 2017 på att korta vägen till arbete. 530 går till Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag, 306 miljoner till tidiga insatser och snabbspår och 156 miljoner till lärlingsvux.
Regeringen kommer också att förändra nystartsjobben, som infördes av Alliansregeringen. Det är i dag den vanligaste formen av subventionerad anställning sett till antalet deltagare, men enligt arbetsmarknadsministern är nystartsjobben inte så träffsäkra och effektiva. Ylva Johansson beskriver det som att det finns ”dödviktskostnader” i systemet.
-Man anställer personer som hade fått jobb ändå. Det är onödigt att staten subventionerar dem som står nära arbetsmarknaden, säger Ylva Johansson.
Subventionen ska nu sänkas för personer som har varit arbetslösa i mindre än 2 år samt att de maximala stödperioderna kortas. Samtidigt ökas subventionen i nystartsjobb för personer som varit arbetslösa i mer än 3 år och för nyanlända.
”Stor utmaning”
Totalt skjuter skjuter regeringen till ca 3,5 miljarder under nästa år till mottagande och etablering.
– Vi ska lyckas, vi har en stor utmaning med många nyanlända om ska in på svenska arbetsmarknaden, det är klart att det är tufft men det är möjligt att klara om vi gör en kraftsamling, säger Ylva Johansson