– Det fanns ingen vilja hos borgarna att göra en uppgörelse, säger bostadsministern Peter Eriksson, på regeringens presskonferens, som hölls tidigt på tisdagsmorgonen.
– Man kan visa en åsna källan men man kan inte tvinga den att dricka, fortsätter Peter Eriksson om de borgerligas avhopp.
Man kan fråga vem som det varit som lett vem, svarar Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson hos Kristdemokraterna, på de borgerligas presskonferens, som hölls strax efter regeringens.
– Vi har presenterat över 30 olika förslag som underlättar bostadsbyggande. Men om man inte har en regering som vill byta ut källans vatten mot friskt vatten så blir det inget av, säger han.
Flera frågor delar
En av knäckfrågorna har varit investeringsstöden som de borgerliga vill avveckla, berättar finansminister Magdalena Andersson.
Brist på arbetskraft menar cirka 40 procent av byggbolagen är ett stort problem. Därför vill regeringen satsa mer på utbildning säger Magdalena Andersson. Även byggreglerna måste förenklas. 60 000 påbörjade bostäder finns i dag.
– Det har därför redan hänt en hel del saker, säger Peter Eriksson.
Fler hyresrätter
De vill även bland annat förenkla kontrollen av serietillverkade hus, justera bullerkraven, öka användningen av statlig mark i strandnära lägen och korta ledtider. Regeringen vill förändra uppskovsreglerna genom ett slopat tak för uppskov av reavinstskatten. Uppskovsräntan blir kvar.
Detta införs retroaktivt och gäller från i dag för att inte folk ska avvakta att regeln införs.
– Det kan öka rörligheten av bostadsmarknaden, säger Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiske kommentator.
Fler hyresrätter
Regeringen vill även få upp produktionen av hyresrätter.
– Hyresrätten är viktig för arbetsmarknaden och dess rörlighet, för ungdomar som ska flytta hemifrån, jobba eller studera, säger Magdalena Andersson.
22 förslag för att få igång bostadsbyggandet har lagts fram. De flesta punkterna hoppas regeringen kommer få en majoritet i riksdagen.
– De allra mesta kommer vi kunna genomföra, säger Peter Eriksson.
– Vi vet inte hur stora delar av det här som kommer gå igenom i riksdagen, säger Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator till SVT Nyheter.
Regeringen kommer varken att föreslå sänkta räntebidrag eller återinförd fastighetsskatt. Regeringen säger även nej till marknadshyror.
Borgerliga ger förslag i höst
På Dagens Nyheters debattsida skriver de borgerliga partierna om varför de hoppade av samtalen. De borgerliga kommer med ett förslag i höst. De områden där de inte lyckats nå enlighet är bland annat korta möjligheterna till att överklaga bygglov, minska kommunernas rätt inrätta naturreservat och förenkla för privatpersoner att hyra ut sina bostäder i andra hand.
– Vi hade naturligtvis hellre sett en bred uppgörelse, säger Magdalena Andersson.
De borgerliga höll strax efter regeringen en presskonferens. De tycker att regeringen ”trippar fram där man borde ta stora kliv”.
– Tyvärr valde regeringen vänsterspåret, säger Erik Ullenhag hos Liberalerna.
– Regeringen vill inte göra det som krävs, de vill göra små marginella förändringar, säger Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.
– Det som under flera månader har sett ut som en stor blocköverskridande överenskommelse har på något vis förvandlats till en liten tumme, säger Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator till SVT Nyheter.
Fakta: Regeringens förslag i korthet
- En förhandlingsperson ska identifiera byggbar statlig mark i kommunerna.
- Ökade krav på kommuner att planera för bostadsbehov.
- En ny översyn av strandskyddet.
- Boverkets analys av mindre strikta trafikbullerkrav skyndas på.
- Boverket ska föreslå hur kommuner ska slippa kontrollera tekniska krav på serieproducerade hus.
- Bygg- och konstruktionsregler ska ses över.
- Plan- och bygglagen ska ses över.
- Kraven på detaljplan ska begränsas huvudsakligen enligt tidigare regerings förslag.
- Lättare för kommunfullmäktige att delegera detaljplanebeslut.
- Fler åtgärder undantas från krav på bygglov, till exempel för husvagn på tomt.
- Tidsfrist för länsstyrelser att överpröva kommunbeslut om till exempel detaljplan.
- Länsstyrelser ska ge kommunerna planeringsbesked snabbare – tidsfrist införs.
- En begränsning av rätten att överklaga beslut om bygglov ska utredas.
- Slopat tak för uppskovsbelopp för reavinst vid bostadsförsäljning.
- En spärregel ska utredas för att garantera fastighetsägare att hyran inte sänks kraftigt på nybyggen efter att presumtionstiden gått ut.
- Möjligheter för kommuner att reglera upplåtelseformer för bostäder i detaljplan ska utredas.
- Systemet med kreditgarantier för bostadsbyggande ska ses över.
- Förutsättningar för att införa temporär lagstiftning för att underlätta bostadsbyggande under 3-5 år ska beredas. Källa: Regeringen, TT