AIK anmäler staten till EU

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har Djurgårdens IF och AIK varit de enda klubbarna i Allsvenskan som fått stå för poliskostnaden i samband med matcher. En anmälan till EU-kommissionen kan ändra på det.

De senaste åren har det pågått en bitter strid mellan polisen och ett antal ishockey och fotbollsklubbar. Orsaken är att polisen numera vill ha betalt för sin ibland massiva matchbevakning.

AIK fotboll till exempel har en skuld till polisen på runt 6 miljoner och alla överklaganden har hittills varit förgäves.

Polisnotor för evenemang

– Det är det överlägset största beloppet bland de få klubbar som tvingas betala, säger Johan Strömberg, ordförande i AIK Fotboll AB. Eftersom AIK fotboll AB förser AIKs fotbollsförening med pengar så är det klart att detta går ut över ungdomsfotbollen.

Men det är bara klubbar som drivs som aktiebolag som får fakturor från polisen medan ideella föreningar som till exempel Malmö FF och IFK Göteborg slipper betala. En snedvridning av konkurrensen, hävdar AIK fotboll som nu anmäler svenska staten för brott mot EU-rätten.

– Malmö FF och Göteborg har inga poliskostnader, medan AIK har 6 miljoner. Så det är självklart att ordningslagens regler snedvrider konkurrensen till nackdel för AIK, säger Johan Strömberg.

Att AIK nu blandar in EU-kommissionen i striden kan få stora konsekvenser för hela idrottsrörelsen.

– I första hand hoppas vi att detta ska leda till att polisnotorna tas bort, i andra hand att alla klubbar behandlas lika, säger Johan Strömberg. Det kan naturligtvis leda till att alla idrottsföreningar i framtiden blir skyldiga att betala.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisnotor för evenemang

Mer i ämnet