Laxseminariet i Mörrum möttes av demonstranter.

Demonstration vid laxmöte

Uppdaterad
Publicerad

Laxen minskar i Mörrumsån och i dag hamnade kungen mitt i den infekterade diskussionen.

Frågan är vem ska få fiska den lax som finns: sportfiskarna eller yrkesfiskarna.

På måndagen hölls ett seminarium på Mörrums kronolaxfiske där laxens framtid diskuterades. Förutom forskare, professorer, biologer och landsbygdsministern Eskil Erlandsson – fanns också kungen på plats.

Infekterad diskussion

En infekterad diskussion pågår mellan yrkesfiskarna och sportfiskarna om vem som ska få fiska den lax som finns. Ska sportfisket, som är en turistmagnet för länet, prioriteras eller yrkesfisket, som medför att konsumenterna kan få lax på middagstallriken?

– Jag vill kunna  köpa en hel fisk där jag ser vad det är för fisk och att den är frisk, säger konsumenten Marie Weinsjö.

Lagom till kungens besök hade demonstranterna målat plakat och ropen skallade över Mörrumsån. Sportfisket vid Mörrums kronolaxfiske började på 1940-talet och ån besöks av många tusen fiskare årligen. Protestanterna kallade ån sportfiskarnas lekstuga och vill att laxen ska vara allmänhetens matfisk.

– Om det nu är så att det är dåligt med fisk i Mörrumsån så kan man väl inte stoppa fisket i hela Östersjön, säger Jim Svensson, yrkesfiskare av lax.

Stängda dörrar för demonstranterna

Men några svar från kungen eller landsbygdsministern fick inte demonstranterna. Frågan om laxens framtid diskuterades bakom stängda dörrar där demonstranterna inte hade tillträde. De övervakades av polis så de inte steg in på Sveaskogs område med sina plakat. Sveaskog äger Mörrums kronolaxfiske och i ett pressmeddelande i eftermiddag kom följande svar:

– Laxproduktionen idag är enligt våra forskare under älvarnas verkliga potential. Antalet vuxna lekfiskar som återvänder är få. Häri ligger givetvis en stor utmaning för hur vi ska förvalta östersjölaxen långsiktigt, säger H.M.K. Carl XVI Gustaf.

Eskil Erlandsson förordar samarbete:

− Det är oerhört viktigt att vi tillsammans arbetar för ett miljömässigt hållbart fiske, och att alla fiskebestånd ska nyttjas hållbart genom långsiktiga fungerande förvaltningsplaner, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.