Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När det väl blivit halt krävs en hel del för halkan att försvinna – Hör SVT:s meteorolog Pererik Åberg om risken för ishalka i jultrafiken. Foto: Johan Nilsson/TT

Rekordstort resande inför julhelgen

Uppdaterad
Publicerad

Jultrafiken väntas bli extra intensiv i år – med stort tryck på de stora vägarna och i tågtrafiken.

– Ska du ut på vägarna kommer du verkligen inte vara själv, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Julhelgen som i vanliga fall innebär att många reser till firande runt om i landet beräknas bli extra jäktig i år. 

– Eftersom julafton är på en lördag i år är det nog många som jobbar på fredagen och det gör att resandet blir mer koncentrerat än när julafton är på exempelvis en måndag, säger Felicia Danielsson.

Hos både SJ och Trafikverket uppger man att många i personalen är sjuka men att det hittills gått att lösa genom extrainkallad personal. Det finns även risk att vädret kan försvåra resandet särskilt i de mellersta delarna av Sverige.

– Lågtrycket över Svealand kommer kunna ge regn som fryser på vägarna, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Tågrekord

Inför årets julfirande finns det tecken på att julresandet har återhämtat sig från de senaste årens firande som påverkats av pandemin.

– Julhelgen är den största reshelgen på hela året för oss och i år är vi uppe i samma nivå som 2019 vilket var ett rekordår för resandet, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Utöver att många i personalen är sjuka ser SJ även en risk kopplad till att Trafikverket tidigare i december bytte planeringssystem, vilket väckte en oro hos SJ.

– Just nu är det inga problem men vi är fortfarande oroliga över vad som skulle kunna hända om det skulle bli störningar så som kraftigt snöoväder, säger Tobbe Lundell.

”Håll koll på vädret”

Trafikverket räknar med att jultrafiken kommer märkas av mest på de stora vägarna, men uppmanar ändå att välja dessa.

– De stora vägarna är prioriterade för halkbekämpning och snöröjning. Så även om en mindre väg kan verka som en genväg kan den ändå ta längre tid på grund av sämre väglag, säger Felicia Danielsson.

För bilister finns det flera saker att tänka på. Håll ordenligt avstånd till bilen framför och ta många pauser är några av råden.

– Se även till att ha ordentlig med tid när du åker iväg, då minskar risken att bli stressad och göra riskabla omkörningar. Håll även koll på väderutvecklingen och tänk på att det kan skilja sig stort mellan platsen du åker ifrån och slutdestinationen, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.