SJ om de väntade tågstörningarna: ”Vi har en oro”

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverkets nya digitala planeringssystem skapar oro hos SJ. Tågbolaget menar att de inte kan säkerställa att resenärer med biljett kan resa som planerat.

– Garantier kan vi inte lämna, jag känner bara en stor oro, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Natten till söndag lägger Trafikverket om till ett nytt digitalt planeringssystem. Vilket riskerar att orsaka, akuta stopp, kraftiga förseningar och inställda avgångar. SJ har därför dammsugit landet på bussar för att lindra de eventuella störningarna, samt tagit in extra personal till stationerna. Men hur sannolikt det är att tågtrafiken kommer drabbas av systembytet eller hur omfattande störningar det kan bli, vet inte SJ.

– Vi har inte fått möjlighet att skapa oss kunskap om vilka effekter det kan få. Dessvärre kan jag inte förutspå vilka typ av störningar, men det kan bli kraftiga förseningar, akuta stopp och inställda avgångar framöver, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Vad detta innebär för resenärer med biljetter går inte i nuläget att svara på, men SJ uppger att resenärer som drabbas kommer få ersättning.

Kritik från tågbolagen

SJ och andra tågbolag har tidigare varit kritiska till Trafikverkets nya planeringssystem, då de inte hunnit förbereda sig eller testa systemet.

– Vi tycker det sker för tidigt därför att systemet inte är färdigarbetat och vi har inte fått möjlighet att implementera det fullt ut mot våra egna system, säger Tobbe Lundell.

Trafikverket delar inte tågbolagens oro, men har även de tagit in extra resurser.

– Vi har ganska stor förtröstan på vår trafikledning. Det är specialister som är vana att jobba med händelser som inträffar här och nu, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Myndigheten har under flera år arbetat med projektet MPK (marknadsanpassad planering av kapacitet). Syftet är att skapa en bättre planering av vilka tåg som går var och när.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.