Arkivbild. Foto: TT/AFP

Riksdagsmajoritet vill riva upp rättsavtal med Hongkong

Publicerad

Vänsterpartiet och de forna allianspartierna vill tillsammans riva upp Sveriges rättsavtal med Hongkong, som man anser skulle hjälpa Kina att spåra och till och med fängsla politiska motståndare. Sverigedemokraterna stöder förslaget, vilket innebär att det nu finns en majoritet i riksdagen för att skrota avtalet.

– Sverige ska inte hjälpa Kina att döma människor i Hongkong, till exempel människorättsaktivister, säger Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling som tillsammans med talespersonerna i M, C, L och KD skrivit en gemensam motion till riksdagen.

Partierna skriver i sin motion att efter att Kina i somras infört de nya säkerhetslagarna i Hongkong har det blivit ”uppenbart” att rättssystemet i Hongkong inte längre är fristående från det kinesiska styret eller rättsäkert. Flera länder, däribland Australien och Kanada, har sagt upp sina avtal med Hongkong. Sverige bör göra detsamma.

Centerns utrikespolitiske talesperson, Kerstin Lundgren, säger att Sverige nu måste markera mot det utvecklingen i Hongkong och det kinesiska styret.

– Det här är en signal till Hongkong att vi har sett vad som har hänt, det är inte ”business as usual”, säger hon.   

Avtalet, som trädde i kraft 2018, innebär att Sverige och Hongkong ömsesidigt ska bistå varandra i vissa brottmål som berör båda parter. Det handlar bland annat om att hjälpa till att lokalisera och identifiera personer, lämna ut information samt även på begäran söka och gripa personer.

Får stöd av Sverigedemokraterna

Motionen stöds av SD som också anser att avtalet det bör skrotas snarast möjligt.

– Det finns en risk att vi hjälper Kina att förtrycka människor, säger partiets utrikespolitiska talesperson Markus Wiechel .

I och med SD:s stöd finns det därmed en majoritet i riksdagen för att säga upp avtalet.

Linde: Ingen automatisk skyldighet att bistå Hongkong

SVT har sökt utrikesminister Ann Linde för en kommentar. Hon vill dock inte ge några kommentarer i dagsläget, utan hänvisar till en debatt i riksdagen för ett par veckor sedan där avtalet diskuterades.

Linde anser inte att det Sverige behöver säga upp avtalet då det inte innebär att det finns en automatisk skyldighet för Sverige att bistå Hongkong med rättslig hjälp.

– Sverige kan bland annat neka rättslig hjälp om framställningen rör politiska brott eller om hjälpen skulle strida mot svenska allmänna rättsprinciper, sade hon i debatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.