Australiens premiärminister Scott Morrisson meddelade att man rivit upp landets utlämningsavtal med Hongkong under en presskonferens på torsdagen. Foto: EPA

Flera länder bryter utlämningsavtal med Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Som ett svar på Kinas nya säkerhetslag för Hongkong bryter nu Australien sitt utlämningsavtal med regionen. Även Nya Zeeland ser över sitt utlämningavtal. Australien har samtidigt lovat Hongkongbor i landet förlängda visum och möjlighet till permanenta uppehållstillstånd.

– Säkerhetslagen utgör en grundläggande förändring av omständigheterna när det kommer till vårt utlämningsavtal med Hongkong, säger Australiens premiärminister Scott Morrisson.

Utlämningsavtalet innebär att medborgare i Hongkong som befinner sig i Australien och begår brott mot de nya säkerhetslagarna ska kunna gripas och lämnas ut till myndigheterna i Hongkong, om de begär det. Men avtalet rivs nu alltså upp.

Ges möjlighet att stanna kvar

Omkring 10 000 personer från Hongkong befinner sig i Australien på studentvisum eller tillfälligt arbetsvisum, och dessa personer ska ges möjlighet att förlänga sina visum till fem år och även ges möjlighet till permanenta uppehållstillstånd i Australien, enligt Morrisson.

I ett svar från Kina uppmanar kinesiska utrikesministerns talesperson Zhao Lijian Australien att ”sluta blanda sig i Kinas affärer”, enligt Reuters. Kina har tidigare hotat med att man kommer att vidta åtgärder om Australien bryter utlämningsavtalet.

Senast Australien erbjöd en fristad för kinesiska medborgare var efter massakern på Himmelska fridens torg 1989. Då flydde omkring 27 000 kinesiska studenter till Australien.

Flera länder ser över sina avtal

Även Nya Zeelands regering säger under torsdagen att man ser över sina ”relationer” till Hongkong, vilket tolkas som att man planerar att göra likadant som Australien, skriver Reuters.

Kanada har redan sagt upp sitt utlämningsavtal med Hongkong och ser nu över reglerna för migrationen från regionen. Även Storbritannien har sedan innan lovat Hongkongbor med så kallad British National Overseas-status som nu vill lämna landet att få komma till Storbritannien och bo och arbeta i fem år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.