Det rekonstruerade vraket av MH17 visas upp i nederländska Gilze-Rijen. Foto: TT arkiv

Ryssland pekas ut som ansvarigt för MH17-kraschen

Uppdaterad
Publicerad

För knappt fyra år sedan sköts passagerarflygplanet MH17 ned över krigszonen i östra Ukraina. I går presenterade utredarna nya uppgifter om den luftvärnsrobot som användes, och nu lägger Australien och Nederländerna formellt ansvaret på Ryssland.

Flygplanet MH17 var på väg från Amsterdam till Malaysia när det oväntat bröts i stycken i luften över östra Ukraina. Alla 298 människor ombord, de flesta från Nederländerna, dog i händelsen, som chockade inte bara Europa utan också världen.

I går presenterade de internationella utredarna sina slutsatser: luftvärnsroboten med vilken planet sköts ned tillhörde Rysslands 53:e luftvärnsbrigad och avfyrades från rebellkontrollerat territorium i östra Ukraina.

Anklagar formellt Ryssland

Som en följd av det pekar regeringarna i Australien och Nederländerna nu officiellt ut Ryssland. Ryssland har i sin tur bestämt förnekar all inblandning i händelsen.

– Utifrån (de internationella utredarnas) slutsatser är Nederländerna och Australien nu övertygade om att Ryssland bär ansvar för att ha placerat ut Buk-systemet som användes för att skjuta ned MH17, säger nederländske utrikesministern Stef Blok i det gemensamma uttalandet, enligt brittiska BBC.

– Regeringen går nu vidare genom att formellt ställa Ryssland till svars.

Även EU och Nato uppmanar Ryssland att ”acceptera sitt ansvar”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

”Komplex process”

De två ländernas representanter medger i sitt uttalande att det krävs en ”komplex juridiskt process” för att ställa ett land till svars för brott mot internationell lag.

Som ett första steg har Australien och Nederländerna bett Ryssland delta i en dialog, men de lyfter också möjligheten av att göra internationell rättssak av fallet.

– Vi uppmanar Ryssland att acceptera sitt ansvar och samarbete helt med processen för att etablera sanningen och uppnå rättvisa för offren från flighten MH17 och deras anhöriga, säger utrikesminister Blok.

Ryssland avfärdade uppgifterna

Att Ryssland skulle ställa upp på utredarnas slutsatser finns det dock än så länge inga tecken på. I går avfärdade ryska Kremls talesman, Dmitrij Peskov, de nya uppgifterna i en skarp kommentar, något som följdes av flera liknande uttalanden från den ryska sidan.

I ett Facebook-inlägg framhåller ryska försvarsdepartementet att roboten som de internationella utredarna pekade ut inte kan ha tillhört Ryssland eftersom den ska vara för gammal. I stället pekar uttalandet ut Ukraina som misstänkt.

”Den enda anledningen som (de internationella utredarna) avsiktligt döljer ursprunget hos raketmotorn från 1986 som visades på presskonferensen är att den mer än sannolikt tillhör de ukrainska väpnade styrkorna”, heter det i uttalandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.