Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser stödet ut för Zelenskyjs Ukraina? Hör mer om grannländernas attityder mot kriget. Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Karta: Så ställer sig närområdet till kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som världens blickar riktas mot Ukraina händer det mycket i närområdet. I Rumäniens gränstrakter är läget spänt efter att ryska drönare hittats och i Slovakien leder pro-ryska partier opinionen inför det kommande valet.

– Det finns en risk för att det kan påverka jämvikten i stödet för Ukraina även inom EU, säger Jacob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier.

De flesta av Ukrainas grannländer är medlemmar i EU och Nato och därmed formellt sett eniga i frågan om kriget. Men det finns skillnader – som kan ställa till det för Ukraina i förlängningen.

Ungern är det land inom EU som tagit mest ställning för Ryssland i kriget, bland annat på grund av hur landet anser att Ukraina behandlar den ungerska minoriteten i landet.

Kriget i Ukraina

– De förväntas kunna utgöra ett motstånd i den kommande utvärderingen av Ukrainas kandidatstatus till EU i höst, och det kan försvåra Ukrainas vidare integration i EU, säger Jacob Hedenskog.

Pro-rysk opinion

Polen är det EU-land som stöttat Ukraina mest menar Jacob Hedenskog, bland annat genom att donera och föra in vapen till Ukraina. Men både i Slovakien och i Moldavien ser pro-ryska partier ut att få allt mer stöd.

– Det skulle vara väldigt allvarligt om Moldavien fick en pro-rysk regering eftersom de gränsar både till Ukraina och EU, säger Jacob Hedenskog.

Få koll på grannländernas attityd tilll kriget i Ukraina i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet