Redan under inledningen av veckan smygstartade Pride Stockholm med tema kultur. Sameföreningen i Stockholm och Amnesty Sápmi var engagerade genom bland annat Madeleine Niarga, som är medlem i sameföreningen och styrelseledamot i Amnesty Sápmi.
– Vi hade bland annat ett bokbord och det var mycket folk som var intresserade, säger Madeleine Niarga, som berättar varför hon tycker att det är viktigt att engagera sig.
– Jag växte upp i en ort där det inte var accepterat att sticka ut från mängden och tillhöra regnbågsfamiljen. Som vuxen tycker jag att det är extra viktigt att stå upp för mänskliga rättigheter och att alla ska kunna vara den de vill och älska vem de vill, säger Madeleine Niarga.
Mänskliga rättigheter
I tre år har hon varit projektledare för Amnesty Sápmis medverkan under Pride Stockholm.
– Pride handlar om mänskliga rättigheter, men för oss handlar det också om att synliggöra oss som regnbågssamer.
Under sina år med Pride i Stockholm finns det ett minne som etsat sig fast extra starkt. Det minnet kommer från fjolårets Pride-parad då temat var mångfald.
– Då gick en romsk grupp öppet för första gången någonsin i paraden, de gick tillsammans med oss och då var alla fem svenska minoriteter representerade. Det var fantastiskt att vara en del av det, säger Madeleine Niarga.
Återkommer varje år
Årets Pride Stockholm går under parollen: Starkare tillsammans. Något som Madeleine Niarga tycker temat ligger rätt i tiden.
– Jag är supertaggad, det här en av de viktigaste och roligaste dagarna under hela året. Det är jättekul att få träffa årets deltagare, sedan är vi en grupp som har återkommit varje år. Men även kul att få träffa nya ”familjemedlemmar”, säger Madeleine Niarga som berättar att hon ser fram emot att visa upp något helt nytt under paraden.
– Vi har också en skitsnygg banderoll i år, avslutar Madeleine Niarga.
Prideparaden startar vid Norr Mälarstrand i Stockholm och avslutas på Östermalms IP. Den första paraden i Stockholm genomfördes 1998.