Runt 100 svenska och utländska bolag vill starta gruvor i Sverige. Bara förra året satsades två miljarder kronor på att leta nya gruvfyndigheter.
Samtidigt blir projekten allt större. I Kiruna finns redan världens största underjordiska järnmalmsgruva. Och där vill LKAB utöka verksamheten med den så kallade Per Geijer-malmen.
Busch: ”Vi behöver gruvor”
Både EU och den svenska regeringen trycker på för fler gruvor. Delvis för att minska beroendet av Kina men också med hänvisning till klimatpolitiken.
– Vi behöver gruvorna för att kunna göra den gröna omställningen, säger näringsminister Ebba Busch till SVT Sápmi.
Men de planerade gruvorna ligger inte orörd natur. Områdena brukas redan av djur och människor – inte minst av renskötseln. För att underlätta tillståndsprocesserna hoppas politikerna därför på en samexistens mellan rennäringen och gruvindustrin.
”Det blir slutet”
För att det ska vara möjligt att bedriva renskötsel krävs stora arealer både för bete och flyttleder. Om Per Geijer-gruvan blir verklighet finns ingen plats kvar för renarnas flytt, enligt Gabna Sameby. De delar sina marker med gruvan i Kiruna och har redan flera gånger fått ändra sina flyttleder på grund av gruvans framväxt.
– Renar som kommer österifrån kommer då inte fram till samebyns marker. Det blir slutet om det fortsätter så här, säger Bertil Svonni i Gabna sameby.
Karin Kvarfordt Niia håller med. Den samexistens som politiken hoppas på helt enkelt inte är möjlig, enligt henne. Man tvingas till ett val mellan renskötsel och gruvnäring. Och historiskt är det gruvnäringen som har vunnit den kampen.
– Det är ett rofferi av guds nåde, säger hon.
Näringsministern: ”En tuff situation”
Från politiskt håll lever ändå drömmen om samexistens vidare.
– Vi har flera exempel på när man i nära dialog med berörda samebyar har lyckats hitta lösningar, säger näringsminister Ebba Busch.
Hur ser du på situationen med Per Geijer-fyndigheten?
– Det är en väldigt tuff situation. Nu har vi en lagstadgad ordning på hur vi ska värna både möjligheten till grön omställning, säkerställa klimatet och därmed också naturen för de samiska intressena framåt och de lagstadgade samiska rättigheterna. Det måste ha sin gång, det kan jag inte och kommer inte att döma i så klart.
Se säsongsavslutningen av 15 minuter från Sápmi på lördag klockan 16:05 i SVT2 eller redan nu på SVT Play.