Diskussionen om samebyarnas interna organisering började på torsdagseftermiddagen och gick vidare under fredag morgon. Under torsdagen ajournerades ärendet till fredag med anledning av att styrelsen ville att ärendet skulle antas och inte återremitteras.
Samelandspartiet, Guovssonásti och vice styrelseordförande Stefan Mikaelsson krävde återremiss av ärendet, bland annat med motiveringen att frågan inte är tillräckligt väl processad i det samiska samhället.
”Oerhört besviken”
Håkan Jonsson är besviken över beslutet, då han anser att frågan har behandlats under lång tid och att en återremittering inte var nödvändig.
– Jag är inte förvånad men oerhört besviken, naturligtvis. Vi har ett samarbete med Skogssamerna som även sitter i styrelsen och vi har kommit med ett förslag om att vi ska besluta att alla samer – som kan visa på att man är same och kan visa att man har nyttjat ett område inom dagens sameby – ska ha möjlighet att bli medlem i en sameby.
”Stark påverkan”
En som däremot är väldigt nöjd över att ärendet återremitteras är Lars Miguel Utsi, Guovssonásti.
– Jag är jättenöjd över att Sametinget beaktar urfolksrätten, beaktar att de som berörs ska konsulteras i våra beslut och jag hoppas att återremitteringen medför att det blir en ordentlig kommunikation med samebyarna och det samiska samhället.
Men om regeringen börjar arbeta med frågan direkt efter 31 augusti och Sametingets yttrande ännu inte kommit in, vad händer då?
– De måste beakta det samiska samhällets och renägarnas synpunkter eftersom det här har stark påverkan på renägarna och samerna. Om regeringen inte har tid att vänta på våra synpunkter, då trampar de på våra rättigheter, säger Lars Miguel Utsi.
Även partiet Samerna som igår var osäkra på hur de skulle rösta, röstade på återremiss.
– Utredningen som låg till grund till styrelsens förslag, den var väldigt undermålig.
Partiet Samerna har tidigare sagt att man ska rösta blankt i alla frågor, men nu valde ni att rösta?
– Nä, men det där är en övertolkning av det vi sagt. Klart vi tar ställning som parti i sakfrågor, säger Anders Kråik.
”Tämligen less”
Håkan Jonsson, styrelseordförande, var upp i talarstolen flera gånger och argumenterade för styrelsens förslag.
– Jakt- och fiskesamerna värnar om vår kultur och grunden för vilka vi är. Vi tar hänsyn till rennäringen men också till de samer som diskriminerats över hundra år, sedan 1928-års rennäringslag. Jag är tämligen less på att ses som att vi som är utanför rennäringen ska komma och stjäla någonting, sa Håkan Jonsson i talarstolen.
Från Guovssnástis sida tydliggjorde Lars Miguel Utsi att de inte heller är nöjda med dagens rennäringslag och att partiet har förslag på förbättringar men att de i det här förslaget inte kan se de förbättringarna.
– Vi anser att Sametinget ska begära förlängd tid. Vi behöver det för att vi ska kunna komma överens och att den kan redovisas när vårt yttrande är färdigt, sa Marita Stinnerbom i talarstolen och syftade på att yttrandet från Sametinget enligt regeringsdirektiven, ska inlämnas 31 aug i år.
Lämnade plenum
Även Eric Oskar Oskarsson och Ulla Karin Sarri från majoritetssidan var uppe i talarstolen och argumenterade för styrelsens förslag genom historiebeskrivningar från sina områden.
Frågan är nu om Sametinget måste hålla ett extra plenum för att handlägga frågan på nytt eller om man kan utverka förlängd tid från regeringen.
När plenum fortsatte efter beslutet så stod LPSS stolar tomma, partiet har tre mandat. Torkel Stångberg vill inte kommentera skälet till varför de valde att lämna plenum.