På norsk sida har det funnits sedan 2004.
Tanken är att ungdomar själva åker runt i skolor och berättar om samiska traditioner och hur det är att tillhöra urfolket.
På svensk sidan har Sáminuorra drivit frågan sedan 2008. En av dem på svensk sida som deltagit är Simon Lundmark Kuhmunen, nuvarande förbundssekreterare på Sáminuorra, som åkte runt till skolor höstterminen 2019.
– Lärarna uttryckte att det här var en kunskap som de inte har fått med sig i sin skolgång. Och eleverna uttryckte att det var intresseväckande och lite mera levandegjort än det här halva uppslaget som finns i SO-boken, säger Simon Lundmark Kuhmunen.
”Ungdomar driver frågor framåt”
Ungdomarna höll då fyra föreläsningar om dagen måndag-fredag.
– Jag tyckte att det var viktigt att eleverna får lite mera kunskap om Sveriges urfolk. Att de får lite mera kontakt med andra ungdomar.
Men när Sametingets plenum förra veckan röstades om förslaget att återuppta en sådan här satsning slogs det ner med rösterna 15-14.
Jakt- och fiskesamerna argumenterade emot förslaget med hänvisning till att det skulle bli ekonomiskt kostsamt. Det fanns även ledamöter på plenum som argumenterade kring att det inte ska vara ungdomar som driver en sådan här fråga.
– Det är ungdomarna som driver frågor framåt, säger Simon Lundmark Kuhmunen.