Per Stenborg, meteorolog SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s meteorolog Per Stenborg förklarar hur laviner uppstår och hur du kan undvika dem. Foto: SVT

Experten larmar om lavinrisk på påsken: ”Det är farligt”

Uppdaterad
Publicerad

I Norge har Röda korset slagit fast att det är den ”mest dramatiska inledningen på påsken på flera år” med flera döda under den gångna veckan. På Reinöya drogs ett helt hus med av lavinen – i ett område där det inte varit laviner på hundra år.

– Det är samma svaga lager i snön här i Sverige, säger Naturvårdsverkets lavinexpert Mattias Tarestad

Det är med viss oro som Naturvårdsverket ser på prognoserna. Påskledigheterna har börjat – och av tradition rör sig många även på svensk sida ut mot backarna. I vissa svenska fjällområden kommer de mötas av samma svaga snölager som orsakade lavinerna i Norge, menar Mattias Tarestad. 

– Däremot så hade de i Norge haft mycket kraftigare snöfall än vad vi beräknas få här. Det betyder att läget i Sverige inte är alls lika allvarligt. Men man ska inte heller tolka det som att det är helt säkert här inför påsk, för det är det inte. 

Lutningen avgör mest

Mattias Tarestad understryker att den mest kritiska faktorn när det kommer till lavinrisk är lutningen på backen, ju brantare lutning desto större risk. Väder och temperaturförändringar spelar också stor roll.

– Ska man generalisera något så kan man ha med sig att snabba temperaturväxlingar, mycket snö på kort tid och sådant innebär nästan alltid en ökad fara. Ju snabbare något händer desto mer dramatisk blir ofta effekten av det.

Höga risknivåer

Vid tiden för de kraftiga lavinerna i Norge låg man på den högsta risknivån. Det betecknas som ”stor” lavinrisk och är 4 av 5, där 4 är det högsta vi kan uppnå här i Norden enligt Tarestad. I Sverige har det i vissa fjällområden under veckan legat på näst högsta nivån, 3 av 5, som är ”betydande” risk. Betydande lavinfara betyder att det är farligt, inte överallt men på flera ställen, konstaterar Mattias Tarestad.

Kan ändras fort

På skärtorsdagen ligger lavinrisken nu på nivå 2 av 5, ”måttlig risk”. Men enligt lavinexperten är detta något som kan ändras fort.

– Det beror på vädret. Det kan vara lika förhållanden ganska länge. Men det kan också ändras extremt mycket under kort tid. Så gör alltid en kontroll på morgonen om prognosen vi gav kvällen innan fortfarande stämmer.

lavinskalan

5 – Extrem lavinfara. Undvik all lavinterräng.

4 – Stor lavinfara. Mycket farliga förhållanden. All vistelse i lavinterräng avrådes.

3 – Betydande lavinfara. Farliga förhållanden. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant. Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker.

2 – Måttlig lavinfara. Farliga förhållanden i delar av terrängen. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant, identifiera och undvik de farliga platserna.

1 – Liten lavinfara. Förhållandena är säkra i allmänhet. Var uppmärksam på att snön kan vara instabil på enstaka platser i terrängen.

Källa: Lavinprognoser.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.