Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brandmannen Per Ola Blind visar hur du ska släcka din eld innan du lämnar den. Foto: SVT Sápmi

Stor brandrisk i sommar – tre saker att tänka på i värmen

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2023 spås bli lika varm som 2018, och med värmen kommer brandrisken. Flera län i norra Sverige har redan i år haft eldningsförbud. 

SVT Sápmi har låtit en brandman tipsa om vad man ska tänka på när man eldar och hur man är försiktig i skog och mark.

Västernorrland hade under tre veckor i juni eldningsförbud, som upphävdes när ett regnområde drog in. Även i Dalarna fattade länsstyrelsen ett liknande beslut.

MSB stärker beredskapen

Räddningstjänsten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har stärkt sin beredskap för att kunna bekämpa skogsbränder efter sommaren 2018 och har byggt upp depåer med brandbekämpningsmateriel på 14 orter i landet.  

– Får vi en lite större skogsbrand, så krävs nästan alla våra resurser för att bekämpa den. Men vi måste ju också säkerställa en beredskap för de andra händelsetyperna; trafikolyckor och brand i byggnad, säger Fredrik Edlund på räddningstjänsten i Sundsvall.

Alla har ett eget ansvar

Vad ska man då tänka på när man eldar under sommaren, och hur vet man när man ska vara extra försiktig med eld i skog och mark? 

Du som eldar har alltid ett eget ansvar för att elda och grilla på ett säkert sätt. Ta hänsyn till rådande väderlek om det är lämpligt att elda eller grilla. Undvik att elda om det blåser hårt, gnistor kan flyga iväg och starta en brand, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

Se brandmannen lista sina tre viktigaste tips och råd i klippet ovan!

Vad innebär eldningsförbud?

Ett eldningsförbud gäller utomhus i skog och mark. Med mark menas områden som ligger så nära skog att elden lätt kan spridas dit. Syftet med förbudet är att förhindra skogsbrand.

Eldningsförbuden utfärdas av länsstyrelsen eller kommunen och de kan se olika ut. Vill du veta vad som gäller där du befinner dig ska du kontakta kommunen eller länsstyrelsen. Oftast finns information på deras webbplatser.

Vanligtvis innebär eldningsförbud att det är förbjudet att elda eller grilla i skog och mark. Kom ihåg att du har eget ansvar för att ta reda på vad som gäller där du befinner dig samt att även all tillåten eldning/grillning sker under eget ansvar.

Du kan dömas till böter om du bryter du mot eldningsförbudet. Du kan även straffas om du orsakar en brand, oavsett om det är eldningsförbud eller inte.

Källa: Länsstyrelsens hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.