• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Tre koltklädda personer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Per Ludvig Boine, Ánde Somby och Katarina Utsi Boine, som startade förlaget Dat tillsammans med den nu avlidne Nils Aslak Walkeapää, om de första 40 åren. Foto: Stefan Karlsson, SVT Sápmi

Dat firar 40 år: ”Kunde knappt föreställa mig det här”

Uppdaterad
Publicerad

För 40 år sedan grundades det samiska bok- och musikförlaget Dat.

Förlagets grundprincip har från början varit hög kvalité och fokus på det samiska språken.

– Det tycker jag att vi har hållit hela vägen, säger Ánde Somby, som var med och startade förlaget.

1984 såg Nils Aslak Walkeapää (Áillohaš), Per Ludvig Boine, Ánde Somby och Kristina Utsi Boine behovet av ett samiskt bok- och musikförlag. Då grundades förlaget Dat.

– Det är viktigt att publicera böcker på samiska för språkets framtids skull, säger Kristina Utsi Boine.

”Trodde inte detta för 40 år sedan”

Under årets bokmässa i Göteborg var Sápmi ett av teman. Det samiska var synligt på mässan och Sápmi hade en egen monter och scen. Dat har varit på bokmässan förut för marknadsföring av deras böcker, men årets upplaga var extra speciell.

– För 40 år sedan kunde jag knappast föreställa mig det här scenariot. Jag kommer ihåg vår första mässa, då var vi ganska vilse och undangömda, säger Per Ludvig Boine med ett skratt.

Kristina Utsi Boine menar att bokmässan alltid har brytt sig om samisk litteratur. Men att Sápmi en dag skulle vara tema för hela mässan hade hon inte trott då allt begav sig.

– Våra ungdomar har gjort ett himla bra jobb, säger hon.

Samiska böcker har inte alltför höga försäljningssiffror men för Dat är det viktigt att de ger ut böcker på alla samiska språk. På frågan om varför de tror att deras förlag har klarat sig i 40 år svarar Per Ludvig Boine så här:

– Áillohaš tankesätt och filosofi var att det ska inte vara större än vad människan orkar bära. Därför har vi klarat oss.

”Om 40 år har vi kommit ännu längre”

Efter årets bokmässa har de alla en ljus tro om samisk litteraturs framtid.

– För mig är det en jättestor glädje att vi har kommit så här långt och om 40 år har vi kommit ännu längre, det är jag helt övertygad om, säger Ánde Somby, som i dag inte jobbar kvar på förlaget.

– Allt beror på hur den yngre generationen fortsätter men jag har goda förhoppningar om framtiden, säger Kristina Utsi Boine.

Kommer Dat att finnas om 40 år?

– Jo jo, såklart, varför skulle den inte? säger Per Ludvig Boine.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.