Simon Issát Marainen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Simon Issát Marainen tror inte att AI kan lära sig traditionell jojk. Hör hans tankar i klippet. Foto: Anne-Ravna Allas, SVT

AI och jojk – en kombination som jojkare förkastar

Uppdaterad
Publicerad

Under bokmässan i Göteborg samtalade jojkarna Simon Issát Marainen, Sofia Jannok och Niillas Holmberg kring frågan om AI kan lära sig att jojka.

– Jojken kommer inifrån personen så hur ska AI kunna ta till sig det, frågar sig Simon Issát Marainen.

”Kan AI lära sig jojk?” var rubriken för samtalet mellan Simon Issát Marainen, Sofia Jannok och Niillas Holmberg ledd av Katri Somby.

Panelsamtalet började med en jojk av alla tre och sedan tog man sig an frågan om hur de trodde det skulle gå för AI med jojken.

– För det första så hade vi jojkare varit tvungna att mata AI med jojk från alla olika områden och samtidigt också lära den alla olika varieteter av samiskan, säger Simon Issát Marainen.

– Till viss del kan den säkert det, men vi hade förlorat en stor del av jojkens betydelse. Till exempel, så som vi beskriver någon i en jojk är oftast väldigt kryptisk och poetisk, och jag har svårt att tro att AI kan lära sig det, sa Niillas Holmberg under samtalet.

”Jojk handlar om känslor”

Paneldeltagarna var överens om att AI kanske kan lära sig att jojka tillsammans med musik men inte det traditionella.

– Jojk handlar mycket om känslor och det tror jag inte AI kan skapa, säger Simon Issát Marainen och fortsätter:

– Mycket är knutet till människans insida som inte syns och vi kan inte mata AI med våra själar, det går inte, säger han.

”Är AI same?”

På frågan om han ser något positivt kring det om AI lär sig att jojka svarar han kort nej.

– Kanske kan användas som inspiration, jag vet inte, säger han.

Marainen lyfte även en intressant aspekt om identitet under samtalet. Han frågade om AI är same?

– Vi brukar ju säga att om det ska vara en jojk så ska det vara en same som jojkar, men är AI same? Kan vi godta att AI jojkar? Jag vet inte, säger han.

Jojkares ansvar

Om jojkens framtid är han ändå positiv och hoppas att jojken kommer att leva vidare. Ett ansvar som han menar ligger på alla jojkare, att föra det vidare till kommande generationer.

– Jag hoppas att vi samer förstår bättre än att mata AI med jojk, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.