Maxida Märak

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Maxifa Märak om varför hon tvingade producenterna att besöka henne i Sápmi. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI/TT

Maxida Märak tvingade upp producenterna till Sápmi – sen gjorde de musik

Uppdaterad
Publicerad

Maxida Märak släppte tidigare i år sitt första album på fem år.

För att det skulle bli som hon ville kallade hon upp producenterna till Sápmi.

– De fick åka hit för att kunna sätta sig in i vad det var för något vi skulle skapa, säger artisten.

Det har gått några månader sedan Maxida Märak släppte sitt tredje studioalbum ”Anekdot”, hennes första på fem år.

För SVT Sápmi berättar hon att det mottagits väl och att det är lite annorlunda mot vad hon gjort tidigare.

– Jag har velat göra något annat, jag ville berätta historier lite som man kan berätta och jojka fast jag ville göra det med hip hop och rap där varenda låt har ett namn på ett ord, precis som en jojk, säger hon och fortsätter:

– Jag ville göra ett samiskt album som också representerar det feta, fina och häftiga med Sápmi och inte alltid att det behöver vara nattsvart, tungt och politiskt laddat. Det blir politik ändå jag måste inte uppfinna hjulet igen utan jag ville göra ett festalbum med mycket historia och anekdoter.

Spelades in i Sápmi

Albumet spelades in på Märaks hemmaplan i Sápmi och hon kallade dit producenterna för att få det som hon ville.

– Det ligger väldigt mycket jobb bakom det här albumet. Jag har jobbat med producenter som inte är från Sápmi men som var en jättestor del av att skapa albumet så de fick fara upp till mig i Sápmi och träffa folk och vara inne i den världen för att kunna sätta sig in i vad det var för något vi skulle skapa.

I helgen som gick var Maxida Märak på plats på Bokmässan i Göteborg där hon tillsammans med de samiska artisterna Amoc och Áilu Valle hade ett samtal om språket, kamperna och jojken.

– Det var superintressant, vi alla är från Sápmi men vi jobbar med musik lite annorlunda. Det var intressant att lyfta fram hur viktigt det är att vi finns på olika positioner där Amoc och Áilu Valle representeras mest i Sápmi, medan jag representerar Sápmi rätt mycket utanför Sápmi vilket jag har gjort till en viktig del i min karriär, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.