Sig-Britt Persson och Pekka Sammallahti tilldelas språkpriset Gollegiella 2024. Foto: Dávvet Bruun-Solbakk / NRK

De tilldelas nordiska språkpriset Gollegiella

Publicerad

Sig-Britt ”Pia” Persson och Pekka Sammallahti har tilldelats det nordiska språkpriset Gollegiella.

Priset delades ut under tisdagen i Oslo.

Under tisdagen är Parisa Liljestrand i Oslo för att delta i det nordiska minister- och sametingspresidentmötet.

Samtidigt delades Gollegiella-priset och det gick i år till Pekka Sammallahti och Sig-Britt ”Pia” Persson där de prisas för sina insatser för nordsamiskan respektive sydsamiskan.

”Pekka Sammallahti får Gollegiella för sina långvariga och ovärderliga insatser för de samiska språken och sin roll som vägvisare och samarbetspart för det samiska samhället. Från att ha lärt sina första samiska ord som barn till att behärska flera samiska språk, har han upparbetat en gedigen språkkunskap som han delar med sig till andra på många olika sätt och på olika plattformar”, går det att läsa i motiveringen.

Sig-Britt ”Pia” Persson har i många år arbetat med undervisning, läromedelsutveckling och språkmotiveringsprojekt i sitt arbete som språkkonsulent på Sametinget i Norge.

”Hon får priset för sin tydliga röst och inspirerande arbete med det sydsamiska språket som hon arbetat både direkt och indirekt med i hela sitt liv. Hon har en stark känsla för språkets rytm och poesi. Genom att översätta dramatik och vägleda skådespelare och artister har hon bidragit till att sydsamiskan fått nya arenor, nya röster och ny publik” står det i motiveringen.

Språkpriset delas ut vartannat år och instiftades 2004 av ministrarna för samefrågor och sametingspresidenterna i Norge, Sverige och Finland. Priset syftar till att främja, utveckla och bevara de samiska språken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.