till vänster Ulf Tore Johansen, paritet Nordkalottfolket; till höger norska Sametingspresidenten Silje Karine Muotka var besviken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Tore Johansen, partiet Nordkalottfolket, reserverade sig mot formulerigen att rasism genomsyrar samhället. Norska Sametingspresidenten Silje Karine Muotka var besviken. Foto: SVT

Deklaration mot ”grön kolonialism” antagen på konferensen i Arvidsjaur

Uppdaterad
Publicerad

Innan den sjunde parlamentarikerkonferensen avslutades i Arvidsjaur på onsdagen, antogs en deklaration på temat ”Grön kolonialism eller matsuveränitet. Konferensen antog deklarationen, men ett parti reserverade sig. 

– Vi tycker det är för starkt att säga att rasismen genomsyrar samhället, säger Ulf Tore Johansen, Nordkalottfolket.

Deklarationen innehåller sju krav, och det första handlar om EU:s gröna omställning som riskerar komma i konflikt med samiska intressen.

”Som urfolk i Europa motsätter vi oss alla försök till exploatering av våra landområden och vatten, som sker utan vårt samtycke och utan skydd av vår kultur, försörjning och livsstil,” heter det i deklarationen.

Där krävs ett omedelbart genomförande av de internationella instrumenten för mänskliga rättigheter, som ILO 169, UNDRIP, ICCPR och ICESCR.

Vidare bör alla aktörer med verksamhet som påverkar natur och miljö i samernas traditionella områden i sina ansökningar om tillstånd redovisa en policy för hur man värnar mänskligheter och urfolk, står det i deklarationen.

Värna tradionell mat

Deklarationen tar också upp ett ämne, som tidigare på förmiddagen avhandlats på konferensen – den traditionella maten, som är viktig för samernas identitet och kultur. Den kräver en oförstörd och hållbar livsmiljö, slås det fast.

Marjoriteten av partierna köpte deklarationen rätt av. Men på en formulering gick det inte att uppnå enighet: 

”...bekräftar att rasism är en kraft som genomsyrar det västerändska samhället och som underbygger den strukturella och institutionella diskrimineringen i Europa och de nordiska länderna.”

”Alltför starkt ord”

Partiet Nordkalottfolket, i norska Sametinget, ville omformulera förslaget i delen som handlade om rasism, och när det inte blev så, reserverade man sig. 

Ulf Thore Johansen, Nordkalottfolket, tycker det är för starkt att säga att rasimen genomsyrar det västerländska samhället. Foto: Per Carlsson

– Reserveringen handlar om ordet genomsyra. Jag känner ju det att man från svensk sida vill bruka sådana ord. Men det är ett alltför starkt ord, och jag tycker det är synd att vi använder det. Det är inte konstruktivt. 

Hur borde det formulerats i stället, menar ni? 

– Vi har lagt fram ett eget förslag där vi erkänner att rasism är en del av vårt samhälle. Men att säga att det genomsyrar menar vi är för starkt.

”Är lite besviken”

Norska Sametingspresidenten Silje Karine Muotka säger det är viktigt och bra att konferensen antagit deklarationen, men är även besviken på reservationen.

– Hade man tagit det ansvaret att gå med i arbetsgruppen som arbetade med förslaget redan från början, då hade man haft möjlighet att omformulera den meningen. Så att man kan stödja och visa solidaritet med de som upplever rasism, säger Silje Karine Muotka

Läs hela deklarationen på Sametingets hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.