- Torsdag 23 februari. De tretton ungdomarna från bland annat NSR Nuorat och Natur og Ungdom sätter sig i lobbyn till Olje- och Energidepartementet. De övernattar där.
- Söndag 26 februari. Natten mot måndag bärs de demonstrerande ungdomarna ut av polisen. Protesterna fortsätter utanför och intensifieras.
- Tisdag 28 februari Sametingets styrelse, Sametinget på svnesk sida av Sápmi, har kommit med ett uttalande om demonstrationerna i Oslo. De liknar det vid protesterna under Alta-upproret och skriver att de ser ”med stor oro och bestörtning” på det som sker på norska sidan av Sápmi.
- Onsdag 1 mars Aktivisterna har fortsatt blockera dörrarna till flera departement. Polisen har burit bort flera av dem – däribland Greta Thunberg som var med och blockerade ingångarna till finansdepartementet. Norska Sametinget kontaktar FN för att få hjälp med Fosendomen. De uppmanar FN till att kontakta norska regeringen, det visar ett brev som NRK har fått ta del av.
- Torsdag 2 mars En vecka efter demonstrationerna startade. Aktionen utvidgas. Demonstranter har satt sig vid ingångarna till flera departementet. Greenpeace har klättrat upp utanför Olje- och energidepartementet och hängt upp en banderoll. Möten mellan ministrar och Sametinget. Norges statsminister Jonas Gahr Støre mötte också en del av aktivisterna som demonstrerar utanför regeringskvarteren, efter mötet med Sametingspresident Silje Karine Muotka.
- Fredag 3 mars Statsminister Jonas Gahr Støre (AP) erkänner att renskötarna på Fosen utsatts för människorättsbrott.
- Demonstranterna städade upp utanför departementet och meddelar att demonstrationerna avslutas med en stilla samling vid slottet.
Detta har hänt: Demonstrationerna i Oslo
För mer än 500 dagar sedan slog norska högsta domstolen fast att landets största vindkraftpark är ett folkrättsbrott. Den ligger mitt i renbetesområdet på Fosen.
Trots det är parken fortfarande i drift och hela veckan har samiska ungdomar, tillsammans med klimataktivister, demonstrerat högljutt i Oslo.
Så arbetar vi
SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.