Kamala Harris och Donald Trump

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kandidaterna har olika synpunkter på urbefolkningens hjärtefrågor. Foto: Charles Rex Arbogast/TT

Det här kan hända med USA:s urbefolkning efter valet

Uppdaterad
Publicerad

Den femte november är presidentvalet i USA.

Bland ursprungsbefolkningarna ser de flesta ut att hoppas på en seger för Kamala Harris.

– Hon har arbetat mycket med minoriteter, och sedan är Trump ogillad efter vissa av hans uttalanden, säger Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet.

Den femtenovember avgörs det vem som blir USA:s nästa president. Donald Trump och Kamala Harris har olika åsikter om det mesta, inklusive USA:s urbefolkning och frågorna som generellt är viktigast för dem.

– Jag skulle säga att miljöfrågor är det viktigaste för dem, men även frågor kring arbetslöshet och rösträtt, säger Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet.

Harris har arbetat med miljöfrågor, aborträtt och jämställdhet. Hon har även varit tydlig med att hon själv kommer från en minoritet och har lagt mycket tid på att prata med och om olika grupper i samhället.

Trumps huvudfokus under valet är framförallt skatter och migration. Han har inte fokuserat lika tydligt på urbefolkningen eller andra minoriteter i sina tal, enligt Tabor.

Harris mest populär

Generellt sett är Kamala Harris därför mest populär bland urbefolkningen. enligt Tabor.

– Hon har arbetat mycket med minoriteter, och sedan är Trump ogillad efter vissa av hans uttalanden. Hans syn på vem som är amerikan är vita heterosexuella personer. Många som inte tillhör den gruppen har haft svårt för vissa av hans uttalanden, säger Merrick Tabor.

En annan anledning till Harris popularitet är den miljöpolitik som Biden-administrationen fört. Under Trumps presidentperiod började staten borra efter olja i naturreservat, något som Biden avslutade när han tillträdde som president. Trump har sagt att han kommer att starta upp arbetet igen om han blir president, något som ses som negativt för urbefolkningen i området, enligt Tabor.

Arbetslöshet en viktig fråga

Det som talar till Trumps fördel är att han fokuserat mycket på arbetslösheten i USA. En stor del av urbefolkningen är antingen låginkomsttagare eller är skrivna som arbetslösa. Harris har inte lagt lika stor vikt vid arbetslösheten under sin kampanj utan istället fokuserat på aborträtt och miljöfrågor.

Däremot har Biden-Harris implementerat flera bestämmelser som är menade att hjälpa låginkomsttagare. De kommer Harris troligtvis att ha kvar eller till och med utöka, medans Trump är negativ till besluten.

– Om Trump blir president har han själv sagt att han kommer ta bort många av de initiativen vilket hade varit helt fruktansvärt för de familjer som behöver den hjälpen, menar Merrick Tabor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.