I klippet: Mona Solbakk, politisk kommentator på NRK, om varför så många unga samer demonstrerar i Norge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Mona Solbakk, politisk kommentator på NRK, om varför så många unga samer demonstrerar i Norge. Foto: Alf Simensen, TT/NRK

Detta har hänt: Busslaster med demonstranter i Oslo

Uppdaterad
Publicerad

Busslaster av samiska ungdomar tog under flera dagar över den norska huvudstaden.

Detta är vad som har hände under de stora demonstrationerna i oktober 2023.

  • Onsdagen den 11 oktober hade det gått exakt två år sedan den Högsta domstolen i Norge slog fast att landets största vindkraftpark är ett folkrättsbrott då den ligger mitt i renbetesområdet på Fosen. Sedan dess har den norska regeringen låtit vindkraftparken stå kvar vilket lett till stora protester.  
  • Samiska ungdomar tog sig i flera busslaster till Oslo för att demonstrera.  
  • På onsdagsmorgonen blockerade de Oslos huvudgata Karl Johan och döpte om den till Elsa Laulas gata efter den samiska aktivisten och politikern Elsa Laula Renberg. Ett 20-tal demonstranter tog sig också in i norska riksdagshuset Stortinget. Efter ha suttit där i närmare tio timmar utan att lämna agerade polisen och bar ut demonstranterna.  
  • Samtidigt meddelade olje- och energiminister Terje Aasland att en medlingsprocess pågår men att man inte kommer att riva vindkraftverken. ”Att riva alla vindkraftverk på Fosen nu, som demonstranterna kräver, är uteslutet”, sa han.  
  • På torsdagen kedjade demonstranterna sig fast och blockerade samtliga ingångar till Statkraft som är det statligt ägda kraftbolaget är majoritetsägare i Fosen vind som driver vindkraftverken på Fosen.  
  • De anställda på bolaget uppmanades att jobba hemifrån och företagets vd Christian Rynning Tønnesen träffade flera av demonstranterna och svarade på deras frågor. Även Greta Thunberg anslöt till demonstrationerna inför ett stort pressuppbåd.  
  • Under fredagsmorgonen fortsatte demonstrationen där man kedjade fast sig på nytt, den här gången utanför totalt elva departement som bland annat Finansdepartementet, Olje- och energidepartementet och Hälso- och omsorgsdepartementet. Polisen började vid 10.30-tiden att avlägsna demonstranterna från platsen.  
  • Vid lunchtid på fredagen berättade Ella Marie Hætta Isaksen att man har bett om ett möte med den norska kungen Harald V. – Vi har ingen annanstans att ta vägen. Vi hoppas därför ödmjukt att Hans Majestät Konung Harald vill träffa oss och lyssna, sade hon.  
  • Senare på fredagen kom beskedet att kungen accepterat deras vädjan och flera demonstranter träffade sedan kungen och kronprinsen på måndagen. Mötet beskrevs som tårfyllt där demonstranterna vädjade om stöd från kungafamiljen då regeringen inte lyssnat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.