Kaunis Iron hoppas återföda Pajalas gruvindustri. Foto: SVT

Domen har kommit: Ja till utvidgad Kaunisgruva

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och Miljödomstolen meddelade under torsdagseftermiddagen att Kaunis Iron får ett nytt miljötillstånd för hela verksamheten och får utvidga gruvbrytningen med två dagbrott.

Torsdagens beslut innebär att Kaunis Iron får ta ut mer malm och utöka verksamheten med två nya dagbrott, i Palotieva och Sahavaara.

– Det innebär en ökad livslängd med cirka 20 år, sa Åsa Allan, företagets vice vd, till SVT den 29 augusti.

Mark- och miljödomstolen har beslutat att ge tillstånd till befintlig och utökad verksamhet. Tillståndet gäller i 35 år och omfattar brytning av maximalt 10 miljoner ton järnmalm per år.

– Det uppstår vissa olägenheter för rennäringen, dels inom och i anslutning till verksamhetsområdet, dels genom störningar från transporter utmed de allmänna vägarna i riktning mot Svappavaara. Det blir även viss påverkan på naturvärden. Domstolen har emellertid kommit fram till att verksamheten inte påtagligt kommer att skada riksintressena, säger rådman Emma Önneby, Mark- och miljödomstolen.

Kritik mot transporterna

Länsstyrelsen i Norrbotten, Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten och Gabna sameby hade begärt att ansökan ska avslås.

– Vi har gjort vårt allra bästa för att domstolen ska väga in de aspekter som vi ser är nödvändiga i miljöprövningen. Vi har fått stöd från myndigheter och organisationer i att det är lämpligt att titta på transportsträckan. För det är den som vi har synpunkter på, sa Karin Kvarfordt Niia, styrelsemedlem i Gabna sameby, i september. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.